Van Rompuy preconizează alegeri europene „extrem de dificile”

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a preconizat joi că alegerile europene din 2014 vor fi "extrem de dificile", din cauza intensificării populismului, dar că va exista "în continuare o majoritate" proeuropeană, relatează AFP.
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 08:56
Van Rompuy preconizează alegeri europene

„Va fi un scrutin extrem de dificil”, a declarat Van Rompuy într-o dezbatere organizată de către Le Nouvel Observateur în deschiderea Zilelor Bruxelles-ului. „Va exista în continuare o majoritate suficientă pentru apărarea cauzei europene, dar în circumstanţe mai dificile decât în trecut”, a continuat el.

Van Rompuy a apreciat că este necesar ca „europenii convinşi să apere” această cauză, afirmând că doreşte un „efect de antrenare” în acest sens din partea liderilor europeni. „Altfel, mi-e frică”, a spus preşedintele Consiliului European.

Fostul preşedinte francez Valéry Giscard d’Estaing a recunoscut că „starea opiniei publice nu este favorabilă unui rezultat pozitiv”. Însă el mizează pe un „reflex al responsabilităţii” din partea alegătorilor.

Într-un interviu publicat de către Le Nouvel Observateur şi două cotidiene belgiene, Le Soir şi De Standaard, preşedintele francez François Hollande a declarat că Parlamentul European (PE) ar putea, în mai, „să fie alcătuit în mai mare parte din antieuropeni”, ceea ce „ar fi un regres şi o ameninţare cu paralizia”. „În faţa extremiştilor, cel mai bine este să ţii capul sus”, a adăugat el

În contextul unei intensificări a extremei drepte în Franţa, un sondaj Ifop pentru Le Nouvel Observateur prezenta miercuri, pentru prima dată, Frontul Naţional (FN) pe primul loc în intenţiile de vot în alegerile europene, cu 24%.

La rândul său, fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) Jacques Delors a evocat voinţa unor partide politice europene, şi anume a socialiştilor şi conservatorilor din cadrul PPE, de a desemna împreună persoana de pe primul loc al listei, care să devină ulterior candidat la preşedinţia Comisiei.

În virtutea Tratatului de la Lisabona, opţiunea pentru viitorul preşedinte CE este necesar să reflecte rezultatul alegerilor legislative. Însă acesta va fi desemnat, în continuare, de către şefi de stat şi Guvern UE, care nu sunt angajaţi în proiectele partidelor.

Afirmând că o serie de şefi de stat i-au spus că se simt stânjeniţi din cauza acestei proceduri, Delors a subliniat asupra riscului „decepţionării” opiniei publice şi chiar al unei „confruntări”, în cazul în care liderii europeni nu vor alege prima persoană de pe lista care va obţine o victorie în alegeri.

Te-ar mai putea interesa și
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Senatul şi Camera Deputaţilor, îşi aleg, luni dimineaţă, preşedinţii, după ce, la finalul săptămânii trecute, parlamentarii au depus jurământul şi au fost constituite comisiile......
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine ...
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design ...
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
După negocierile de la Cotroceni și Consiliul Național al PSD, s-a conturat forma noului guvern: 16 ministere, din care ...