Vântu, Tudor şi Tender, foşti parteneri ai viitorului proprietar al ProTV. Ce afaceri a făcut miliardarul Kellner în România

29 10. 2019
kellner_prague_50069000

Primul contact al miliardarului ceh Petr Kellner cu România a avut loc prin 2006, înainte ca România să intre în Uniunea Europeană. A reuşit să intre în acţionariatul băncii Romexterra, controlată pe atunci de Sorin Ovidiu Vântu indirect prin Liviu Luca, seful sindicatelor din Petrom. Din poziţia de acţionar minoritar, PPF Investment a lansat în nume propriu şi pentru alţi investitori independenţi, o ofertă pentru preluarea pachetului integral (100%) al acţiunilor Băncii Romexterra, la preţul brut de opt lei/acţiune, chiar dacă banca maghiară MKB anunţase că deţine deja aproximativ 55% din bancă. Încercarea de preluare a eşuat, iar cehii s-au retras. În ciuda semnelor de întrebare ridicate de oferta cehilor, autorităţile de supraveghere de la vremea respectivă au tăcut mâlc.

Cum averea lui Kellner începe cu asigurările era firesc ca acest domeniu să nu îl lase rece nici în România. Investiţia care a „format” fondul de investiţii PPF este o achiziție (pe credit spune miliardarul) de acţiuni, mai exact 20% din Ceska Pojistovna, principala companie de asigurări deţinută de stat (un fel de achiziţie a Asirom de către Ioan Niculae în anii 1990, dar la scară mai mică). Prin alianţă cu IPB Bank, care deţinea 30% din Ceska Pojistovna, Kellner a preluat apoi controlul asupra întregii companii.

Profitând de experienţa pe Europa de Est şi de faptul că deţinea cea mai mare companie de asigurări din Cehia, Petr Kellner, reuşeşte să atragă atenţia italienilor de la Assicurazioni Generali cu care reuşeşte în 2007 să semneze un joint venture şi să creeze Generali PPF care avea drept ţintă obţinerea poziţiei de lider în Europa Centrală şi de Est. Contractul cu Assicurazioni Generali prevedea asocierea între filiala de asigurări PPF Group şi corporațiile Assicurazioni Generali din Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Serbia, Slovenia, Croația, Belarus și Kazahstan. Pentru această mişcare, PPF a obţinut de la Assicurazioni Generali 1,1 miliarde de euro şi o poziţie în Consiliul de Administraţie al asigurătorului cu numărul trei în Europa.

După join venture creat, cehul s-a ţinut de cuvânt şi le-a facilitat celor de la Generali intrarea pe piaţa asigurărilor din Rusia, unde PPF Group deţine 38,46% din societatea de asigurări Ingosstrakh, pachet pe care Kellner l-a achiziţionat prin fondul PPF Beta, creat special de el pentru investiţiile în această ţară. El a vândut însă 49% din PPF Beta către Generali pentru ca acesta din urma să poată pătrunde în acţionariatul Ingosstrakh, mişcare care i-a lăsat mască pe ruşi.

În perioada 2005-2006, Kellner a achiziţionat în România integral RAI, o companie deţinută de Daniel Tudor, viitorul şef CSA, şi specializată în asigurări de călătorie. A urmat la scurt timp pachetul majoritar de 71% din acţiunile Ardaf, companie pe locul 10 pe piaţa asigurărilor, companie deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender şi desprinsă la rândul ei, ca şi Astra sau Asirom, din „comunistul” ADAS. Ardaf era în pragul falimentului din cauza pierderilor uriaşe, de 35 milioane de euro.

Profitând de succesul obţinut pe piaţa din Rusia, Petr Kellner vinde cele două societăţi de asigurări, Roumanie Assurance International (RAI) şi Ardaf, pe care le-a achiziţionat în decurs de un singur an, una dupa alta, către noua entitate, Generali PPF Holding, creată în urma joint-venture-ului pe care Kellner l-a încheiat cu italienii. Arhitectura acestor mişcări a fost gândită la vremea respectivă de anumite persoane care la ora actuală nu se mai află la conducerea niciuneia dintre societăţi.

Urmează o perioadă în care asigurătorul Generali s-a chinuit să acopere „găurile” de genul ARDAF, aduse în compania sa de PPF Investment. În 2013, Generali a preferat să plătească alte 2,5 miliarde de euro pentru a scăpa de asocierea cu PPF şi a deveni singurul proprietar în vigoare la sfârșitul anului 2014 al societăţilor deţinute, integrate şi parte din companiile aduse de PPF. Începând din 2015, Kellner nu mai este membru a Consiliului de Administraţie al Generali, iar compania a arhivat pe site-ul său inclusive actele în care se arată cum a reuşit după şase ani să scape de parteneriatul cu PPF Investment şi Petr Kellner.

La ora actuală, PPF Group deţine în România Crystal Tower din București, unde se află sediul central al ING Bank şi proiectul Metropolis. Conform informațiilor publicate de către PPF, fondul de investiţii ceh deţine pe piaţa din România operațiuni pe piața imobiliară prin PPF Real Estate Holding şi pe piața de comerț electronic prin intermediul Mall Group.

PPF Group are un istoric de tranzacții semnificativ pe piața locală, printre investițiile sale anterioare numărându-se lanțul de hoteluri Continental, respectiv rețeaua de distribuție de gaze Gaz Sud, unde este acționar un fond subsidiar, Emma Capital, care este deținut de un partener al lui Kellner, Jiri Smejc, potrivit relatărilor din presă. Dacă apropierea dintre cei doi cehi, despre care se tot relatează, este reală, atunci Kellner n-ar fi străin nici de un alt distribuitor și funizor de gaze din România, Premier Energy și nici de rețeaua de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova, cumpărată de Emma Capital de la compania spaniolă Gas Natural Fenosa.

 

Surse: „PPF Group – Istoric”, „Grupul PPF – Comunicate de presă” , „Grupul Generali: structura acționarilor” . Generali.com. Arhivat de la original la 15 aprilie 2011 .Cele mai mari fuziuni și achiziții cu participare cehă”. Știri de afaceri CTK 4 noiembrie 2013., „Membrii organelor corporative Generali” .5 decembrie 2014. Arhivat de la original la 25 ianuarie 2015 , Capital – articole de Gabriela Ţinteanu, http://mirsanu.ro/tag/ppf/, ziare.ro, https://www.banknews.ro/stire/5267/