Surse din diverse zone, apropiate discuțiilor, au arătat, pentru Economica. net faptul că I3CP Holdings BV este un grup de firme cu experiență în zona financiară aflat în strânse legături cu Biserica Ortodoxă a Greciei.
De altfel, City Insurance are o prezență în creștere pe piața RCA din Grecia, unde a avut și unele probleme, după cum Economica.net a relatat în premieră.
Tot originar din Grecia este și Matrix, brokerul acreditat Lloyds cu care City Insurance lucrează pentru programul de reasigurare, cel mai amplu de pe piața din România, City fiind practic dependentă de reasigurare.
Unul dintre membrii board-ului companiei, Epameinondas PAPANIKOLAOU, este și el de origine greacă.
Nu în ultimul rând, Dan Odobescu, cel care controlează în acte City Insurance, prin Vivendi International, are vechi legaturi cu mediul financiar din Grecia. El a vândut în 2001 prima lui firmă de asigurare, înființată în 1993, către Alpha Insurance, parte a grupului din care face parte și Alpha Bank. Firma lui Odobescu se numea Charisma Enterprises International.
Economica.net anunța încă de anul trecut că City Insurance caută un nou acționar.
Vivendi International SA („Vivendi” sau „GRUPUL”) anunță că a încheiat un acord cu I3CP Holdings BV („13CP”) pentru vânzarea întregului său pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania SA („CIRO”), („Tranzacția”). Tranzacția a fost aprobată de către Consiliul Director al Vivendi și este supusă aprobărilor autorităților competente din România. Se preconizează că Tranzacția se va finaliza în trimestrul 3 al anului 2021, anunță firma.
City Insurance domină de ani de zile topul asigurătorilor din România, însă a avut constant probleme cu plata daunelor.
Recent, City Insurance a pierdut un proces în urma căruia va trebui să își majoreze capitalul social cu 16,5 milioane de euro și, în același timp, noile reguli de lichidate vor aduce un necesar de încă 250-280 de milioane de lei. Vorbim, deci de sume semnificative, pe care e probabil ca City să nu le fi putut susține fără un nou acționar.
Așa cum a mai scris Economica.net, City Insurance are și istorie zbuciumată privind acționarii și un sistem unic în România, bazat pe cedarea în reasigurare a circa 80% din primele brute subscrise, adică scoaterea către firme din afara țării a mjorității încasărilor.
Practic, în cea mai mare parte a existenței sale, City Insurance a funcționat ” la extern”, motiv pentru care activitatea sa nu este una foarte clară.
În urmă cu 5 ani, când ASF i-a impus o majorare de capital semnificativă, la fel cum se întâmplă acum, City Insurance a anunțat, ca și acum, un parteneriat cu un vehicul controlat de un cetățean elvețian adus și în boardul asigurătorului. Înțelegerea a picat tacit, însă City a reușit să facă dovada unei majorări de capital, prin prezentarea unui cont dintr-o bancă elvețiană. Nici acum nimeni nu a lămurit exact dacaă acei bani sunt ai City Insurance și dacă ei pot fi folosiți oricând pentru plata obligațiilor.
Ştirea se actualizează