‘Confirmăm că finalizarea tranzacţiei este aşteptată să aibă loc în a doua jumătate a lui 2017, aşa cum era planificat, iar data de 31 iulie constitue prima estimare privind posibila dată, în funcţie de deciziile autorităţilor de concurenţă’ , se arată într-un comunicat al Opel.
Combinarea grupului PSA cu Opel şi brandul său britanic Vauxhall va crea al doilea mare producător auto din Europa, în urma grupului german Volkswagen, şi înaintea alianţei Renault-Nissan. În urma tranzacţiei, evaluată la 2,2 miliarde de euro, PSA va controla 16% din piaţa auto europeană, fiind depăşită doar de Volkswagen, cu o cotă de piaţă de 24%. Entitatea combinată va putea produce anual cinci milioane de vehicule.
Opel are 19.000 de angajaţi în statul german, din totalul forţei sale de muncă de 38.000 de persoane, iar vânzarea a provocat temeri privind posibilitatea unor concedieri, mai ales că 2017 este an electoral în Germania.
Directorul general Carlos Tavares a reafirmat angajamentul PSA de a respecta actualele acorduri de muncă iar oficialii germani au fost de acord că vânzarea ‘poate oferi avantaje semnificative ambelor companii’ PSA şi Opel/Vauxhall.
Germania a salutat fuziunea, care permite brandului Opel să rămână independent iar entităţii rezultate în urma fuziunii să respecte acordurile de muncă existente, protejând fabricile Opel.
Statul francez deţine o participaţie de 14% în PSA şi are două locuri în Consiliul de Administraţie, în urma acordării unui pachet de asistenţă financiară de trei miliarde de euro, care a salvat acum trei ani compania de la faliment. De asemenea, grupul chinez Dongfeng deţine 14% din acţiunile producătorului auto francez.
Deja, PSA şi GM sunt implicate în câteva proiecte comune în Europa. GM şi PSA produc în comun SUV-uri şi minivan-uri, după tentativa de constituire a unei alianţe care a eşuat în 2013, în urma deciziei GM de a-şi vinde participaţia pe care o deţinea la grupul auto francez.