Vânzarea pompelor româneşti, atacată în instanţă chiar de stat. Vosganian, în conflict cu popriul subordonat

Vânzarea fabricii de pompe Aversa Bucureşti, în faliment, a fost atacată în instanţă chiar de Autotitatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), acţionarul majoritar şi cel mai mare creditor al fabricii, pe motiv că cel care a cumpărat-o nu are experienţă în domeniu, fiind cunoscut pentru investiţii imobiliare. Pe de altă parte, ministrul Economiei Varujan Vosganian, în coordonarea căruia stă AAAS, susţine în totalitate noul proprietar.
Florin Cojocaru - Dum, 29 sept. 2013, 21:01
Vânzarea pompelor româneşti, atacată în instanţă chiar de stat. Vosganian, în conflict cu popriul subordonat

Vânzarea fabricii de pompe Aversa Bucureşti va fi atacată în instanţă de către fostul proprietar şi creditor majoritar, AAAS, pentru că adjudecatarul licitaţiei nu îndeplineşte condiţiile din caietul de sarcini al licitaţiei, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Adrian Volintiru, preşedintele instituţiei. Pe de altă parte, Ministerul Economiei, ce coordonează AAAS se declară, prin vocea ministrului Varujan Vosganian, „foarte mulţumit ” de rezultatele privatizării.

Potrivit lui Volintiru, consorţiul Benevo- Autoplast nu are experienţă de cel puţin cinci ani în domeniu, canadienii de la Benevo fiind axaţi pe investiţii imobiliare, iar Autoplast se ocupă cu fabricarea „altor produse din plastic” şi are o cifră de afaceri de doar 67.000 de lei şi datorii de 220.000 de lei.

„Nu înţelegem cum a putut acest consorţiu să câştige licitaţia, nu înţelegem pentru că nu au făcut lămuriri, unde au de gând să mute producţia de pompe şi când. Am atacat în instanţă această privatizare la judecătorul sindic, Tribunalul Bucureşti din postura noastră de creditor şi acţionar majoritar”, a spus Volintiru.

Vânzarea activelor Aversa a făcut-o administratorul judiciar RVA Insolvency, fabrica fiind în faliment de la începutul anului trecut.

Ministrul Economiei Varujan Vosganian, în coordonarea căruia intră AAAS are numai cuvinte de laudă despre firma Autoplast, cea cu care s-a asociat Benevo. Deşi este doar o firmă mică, face parte dintr-o consorţiu industrial cu 300 de angajaţi şi cu mulţi colaboratori.”Am primti informaţia, inclusiv dintr-o anumită zonă, că sunt foarte serioşi. Absolut toate condiţiile au fost îndeplinite”, spune ministrul. Referitor la faptul că AAAS a contestat licitaţia, Vosganian s-a limitat să spună că „dacă şi alţii ar avea atâta dragoste de industrie ca mine, poate că n-am fi văzut atâtea fabrici tăiate şi vândute la fier vechi. Nu înţeleg dacă încercaţi să stârniţi un coflict sau doar vă iubiţi cititorii mai mult decât industria românească”.

Ministrul Economiei a mai precizat că are şi semnătura liderului de sindicat de la Aversa, semn că salariaţii sunt de acord cu schimbarea proprietarului. Pe de altă parte, Volintiru afirmă că reprezentanţii consorţiului câştigător au fost huiduiţi de angajaţi când s-au prezentat la sediu şi că le-ar fi oferit acestora “carne şi vin pentru a le câştiga simpatia.

Informaţia este confirmată şi de un director de la Aversa, sub protecţia anonimatului, care însă nunaţează declaraţiile şefului AAAS. „Nu s-au urcat pe garduri, au fost angajaţi care au protestat civilizat”, a arătat sursa citată. Directorul a mai precizat că investitorul nu a făcut încă nicio injecţie de capital, Aversa lucrând doar la contractele aflate în derulare.

Benevo a achitat suma de 5,2 de milioane de euro, garanţia de participare la licitaţie. Potrivit AAAS, în procesul verbal al licitaţiei se prevede faptul că restul până la 17,6 milioane de euro va fi plătit la 30 de zile după notificarea în Monitorul Oficial că litigiul pe Legea 10 pe jumătate din terenul Aversa a fost stins. Aproape cinci hectare, din cele 10 ale Aversa, fac obiectul unui proces de retrocedare ce durează de mai mulţi ani.

„Contractul de vânzare-cumpărare se semnează între 10 zile şi şase luni de la adjudecarea licitaţiei(11 septembrie – n.r.) şi se referă doar la activele mobile, utilaje, patente. Se constituie şi ipotecă pe acestea, pentru ca proprietarul să nu le poată înstrăina în următorii trei ani. De asemenea, odată finalizat litigiul pe teren, se semnează un alt contract de vânzare – cumpărare strict pentru teren. Şi acesta va fi purtător de ipotecă în favoarea Aversa”, arată Volintiru.

Fabrica de pompe bucureşteană este fabricantul a 98% din toate pompele existente în ţară. Este şi unic furnizor pentru pompele de răcire de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Principalul activ al fabricii este terenul în suprafaţă de aproape 10 hectare situat în zona Obor.

La ședința din 10.04.2013, Adunarea creditorilor S.C. Aversa SA a aprobat metoda de vânzare a bunurilor debitoarei Aversa prin licitație publică deschisă cu strigare.

În ultimele patru luni , lichidatorul a organizat un număr de 14 licitații în cadrul cărora nu s-a primit nicio ofertă de preț. În cadrul celei de a 15-a licitații a fost depusă o singură ofertă de către asocierea formată din cele două companii care a oferit prețul minim de adjudecare. Prețul stabilit pentru prima licitație era de circa 35 de milioane de euro, Preţul de ajudecare a fost de 17,2 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Mâine la ora 15:00 se deschide circulația pe tronsonul 3
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Mâine la ora 15:00 se deschide circulația pe tronsonul 3
Mâine se va putea circula pe autostradă de la Buzău la Focșani (A7), pe aproape 80 de kilometri, anunță joi Cristian Pistol, directorul general al CNAIR....
PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului. Ce spune USR
PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Guvernului. Ce spune USR
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota ...
Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun cifrele
Și-au îndeplinit kazahii de la Rompetrol obligațiile asumate prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român? Ce spun ...
Obligațile investiționale asumate de kazahi în România prin intermediul Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român ...
INOX SA, care produce încărcătoare pentru puștile Kalașnikov, a depus cerere de deschidere a concordatului preventiv
INOX SA, care produce încărcătoare pentru puștile Kalașnikov, a depus cerere de deschidere a concordatului preventiv
INOX SA din Măgurele a depus la Tribunalul Ilfov o cerere pentru deschiderea procedurii de concordat preventiv. Termenul ...