Vânzări de arme americane către Taiwan: China l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al SUA la Beijing

Economica.net
17 12. 2015
taiwan_56789_08836900

Zheng Zeguang, secretar de stat în MAE chinez a exprimat ‘protestul oficial’ al Beijingului şi a afirmat că ţara sa va ‘lua măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele naţionale, inclusiv sancţiuni contra grupurilor implicate în vânzarea de arme’, conform unui comunicat al diplomaţiei chineze.

‘Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. China se opune ferm vânzării de arme din SUA către Taiwan’, a declarat Zheng Zeguang.

Vânzarea de arme americane către Taiwan contravine dreptului internaţional şi principiilor comunicatelor comune China-SUA şi afectează suveranitatea şi interesele de securitate ale Chinei, a adăugat oficialul chinez.

Administraţia Obama a notificat miercuri Congresul american în legătură cu vânzarea de armament în valoare de 1,8 miliarde de dolari către Taiwan, o decizie care a provocat deja nemulţumirea Chinei, scrie Agerpres.

Conform procedurii juridice uzuale, administraţia solicită aprobarea Congresului – cu majoritate republicană – pentru ‘vânzarea unui pachet de arme defensive către Taiwan pentru 1,83 miliarde de dolari’, pentru ‘a susţine eforturile Taiwanului de a dezvolta capacităţi defensive mai inovatoare şi asimetrice’, a declarat David McKeeby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Sunt incluse în acest pachet două fregate din clasa Perry, rachete antitanc Javelin şi TOW 2B, vehicule amfibie de asalt AAV-7, diverse sisteme electronice de ghidaj şi rachete sol-aer Stinger, a precizat diplomatul american. El a reamintit că ‘politica de lungă durată de vânzări de arme către Taiwan’ a fost ‘constantă de-a lungul a şase administraţii americane diferite’, de când SUA au stabilit relaţii diplomatice cu China, la începutul anilor 1970.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a afirmat că tranzacţia respectă principiul existenţei unei singure Chine şi Legea privind relaţiile cu Taiwan în virtutea căreia SUA asigură ‘capacitatea Taiwanului de a menţine o capacitate de autoapărare suficientă’.

Fiind întrebat dacă SUA sunt îngrijorate de modul în care China va reacţiona la vestea privind această tranzacţie, Kirby a precizat că Washingtonul a luat decizia respectivă pe baza ‘evaluării americane a nevoilor de apărare ale Taiwanului’. ‘Acesta este singurul factor’, a precizat el.

Prin noua tranzacţie, prima de acest fel în ultimii patru ani, valoarea totală a vânzărilor de arme americane către Taiwan în timpul administraţiei Obama ajunge la 12 miliarde de dolari, adaugă DPA.