Câteva firme de la noi vând kit-uri pentru supraviețuire, mai exact rucsacuri care conțin produse de necesitate în caz de dezastre naturale, și anume cutremure. Vânzările de kit-uri cresc atunci când au loc cutremure, fie că e vorba de cele din România sau de cele din apropierea țării noastre. Românii conștientizează atunci mai mult pericolul unui cutremur.
„Cumva, de fiecare dată când se întâmplă o situație nefericită, cum au fost cutremurele din Turcia și Siria, sau cel din Croația, războiul din Ucraina și mai recent cutremurele de la noi, vânzările de kit-uri cresc. Factorul declanșator a fost cutremurul din Turcia. Într-o perioadă normală, volumul de comenzi nu e mare, avem doar 10-15 comenzi. Acum, de la cutremurul din Turcia, avem comenzi pentru 80-100 de kit-uri”, a declarat pentru Economica.net, Daniel Timofte, proprietarul magazinului Sub tocul ușii, specializat în comercializarea kit-urilor și produselor pentru situații de urgență.
Afacerea de comercializare a unor kit-uri pentru cutremur a pornit din nevoia de a avea un astfel de kit în casă. Timofte spune că a început vânzarea lor în 2020.
„E un proiect pe care l-am început de la o nevoie personală. Ulterior, ne-am dat seama că e complicat pentru cineva să facă un kit compact cu toate cele necesare. Reușești să aduni mare parte din cele necesare din gospodărie, dar problema a apărut la produsele clasice, precum mâncarea și apa. Nu mai era un rucsac, era un troler cu un bax de apă după el. Și așa am conceput un kit practic, care poate fi luat oriunde”, ne-a mai declarat Daniel Timofte.
Un kit pentru patru persoane costă 630 de lei, iar unul pentru o singură persoane costă 300 de lei.
Deși mai mult de 80% dintre români susțin că știu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul unui cutremur, doar 28% au un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arată o cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES.
Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile, potrivit infornmațiilor disponibile pe platforma națională de pregătire pentru situații de urgență. Informații utile se găsesc și pe site-ul Nutremurlacutremur.
Citește și Cutremurul de săptămâna trecută ar putea costa Turcia până la 84 de miliarde de dolari
Sursa foto: Bulgarian Civil Protection