Creştere de peste 20% a vânzărilor de alimente congelate, din înlocuitori de carne. Teama de Covid-19 creşte şi cota produselor ambalate

17 01. 2021
meat_supermarket_14516200

În pandemie, românii au înlocuit carnea congelată cu înlocuitori și carnea prospătă cu produsele procesate și tot felul de produse ambalate, arată o analiză a Departamentului pentru Agricultură (USDA) care coroborează propriile date cu cele ale unor companii de cercetare precum Euromonitor.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere valoric, cea mai mare creștere, de 22%, a fost raportată la înlocuitorii de carne sub formă congelată (soia, tofu etc). Totodată, vânzările de carne procesată și fructe de mare au crescut cu nouă procente în termeni valorici, ajungând la 881 milioane dolari în 2020 și 14 procente în volum, până la 151.600 tone. Consumatorii au trecut, de asemenea, la produsele ambalate din cauza preocupărilor legate de igienă legate de COVID-19.

Previziunile Euromonitor estimează că vânzările de carne procesată și fructe de mare vor ajunge la 1 miliard de dolari până în 2025.

“Vânzările de înlocuitori de carne sub formă congelată și păsări de curte congelate, carne roșie și fructe de mare sunt, de asemenea, determinate de cererea de produse convenabile care se aliniază unui stil de viață sănătos. Carnea procesată, refrigerată, rămâne cel mai bine vândut produs procesat atât valoric cât și în volum. Aceste produse fac mult timp parte din gastronomia României și includ produse precum salam, cârnați, hot dog, șuncă, afumături și slănină”, se arată în analiza USDA.

Covid-19 i-a determinat pe români să cumpere produse ambalate. Șansa brandurilor private

Trendul este pozitiv și pe segmentul alimentelor ambalate, cu o creștere puternică a gustărilor (snacks), a ingredientelor pentru gătit și a meniurilor gata preparate. “Modelele de consum din România tindeau deja spre aceste produse din cauza stilului de viață în schimbare, dar COVID-19 îi împinge pe consumatori să se schimbe și mai rapid. Se așteaptă ca tendința actuală de a consuma alimente sănătoase să continue, în timp ce produsele artizanale, în general, vor continua să fie percepute ca fiind de calitate superioară. Preocupările permanente privind COVID și igiena sunt susceptibile să stimuleze un consum mai mare de alimente ambalate, chiar dacă aceste produse sunt percepute ca fiind mai puțin sănătoase. Sensibilitatea la creșterea prețurilor în rândul consumatorilor va prezenta probabil oportunități suplimentare de creștere pentru mărcile private”.

Plus de 12% la fructele și legumele procesate

În 2020, vânzările cu amănuntul de fructe și legume procesate au crescut cu 12%, ajungând la 192,1 milioane de dolari, atât ca umare a volumelor mai mari cu 3% cât și a creșterii prețurilor cu o medie de 8%.

USDA estimează, așadar, ca vânzările de fructe și legume procesate să ajungă la 232,5 milioane de dolari până în 2025.

„Vânzările de fructe și legume procesate au fost, de asemenea, stimulate de stocarea și creșterea gătitului casnic urmare a restricțiilor de circulație generate de COVID. Vânzările au ajuns la  87.100 de toneîn 2020”, spun analiștii USDA.