Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, la cele şase licitaţii au fost propuse aproape 500 de loturi, cu aproape 400 de palete distincte participante şi un public total de aproximativ 700 de persoane.
Starea pieţei de artă în perioada de criză mizează pe accesibilitatea preţurilor, o oportunitate excelentă pentru investitori de a-şi îmbogăţi colecţiile, respectiv pentru novicii pe acest segment de piaţă de a prinde gustul unei investiţii elegante şi sigure.
Dacă după prima seară a sesiunii de licitaţii era semnalată o tendinţă constant ascendentă pe segmentul artă contemporană, care a crescut cu 30% comparativ cu anul trecut, după cele trei seri de licitaţii Artmark se poate vorbi despre un segment al artiştilor de prim eşalon care domină în continuare topul vânzărilor.
De altfel, Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism, dedicată artiştilor consacraţi, aduce şi cele mai mari preţuri de adjudecare: Ştefan Luchian – „Primăvara (Două muze)” (100.000 de euro), Nicolae Grigorescu – „Primăvara în Bretania” (40.000 de euro), Eustaţiu Stoenescu – „Arlecchino” (22.000 de euro), Theodor Aman – „Veneţia” (20.000 de euro).
De menţionat că în cadrul acestei licitaţii s-a înregistrat un nou record de autor – sculptura „Salomeea” a artistului Savu Savargin, adjudecată cu 5.500 de euro.
În topul vânzărilor din cadrul Licitaţiei dedicate artei europene, premiera pieţei de artă din România, intră portretul Regelui Carol I realizat de pictorul german Fritz (Friedrich Albert Theresia) Grotemeyer, operă adjudecată cu suma de 30.000 de euro, şi tabloul pictoriţei Marie Laurencin, „Tânără femeie cu pompon roşu”, adjudecat cu suma de 17.000 de euro.