Cu toate acestea, analiştii estimează că în a doua jumătate a anului piața smartphone-urilor va începe să îşi revină şi să atingă în 2023 un volum de 1,54 miliarde de smatphone-uri livrate.
Potrivit sursei citate, din cele 1,39 miliarde de telefoane estimate că se vor vinde în acest an, 6,7 milioane de unităţi vor fi compatibile cu reţeua 5G (0,5% din piaţă), 1,33 de miliarde vor fi 4G (95,4%) şi 57,5 milioane cu 3G (4,1%). Ponderea telefoanelor 5G în totalul pieţei din anul 2023 va creşte la 26% (401,3 milioane de unităţi), în timp ce telefoane cu 4G vor avea 71,7% din total (1,1 miliarde de telefoane), iar cele cu 3G vor avea o cotă de 2,2%, corespunzătoare unui volum de 34,6 milioane de smartphone-uri vândute.
„Cea mai mare întrebare care rămâne fără răspuns este ce anume va aduce industria smartphone-urilor înapoi pe creştere”, a declarat Ryan Reith, vice-preşedinte IDC pe programul Worldwide Mobile Device Tracker. „Nu există nicio îndoială că avansul industriei a încetinit din motive deja identificate – cicluri de înlocuire a telefoanelor mai lungi, o piață plină de provocări în China și probleme de natură geopolitică – dar este puțin probabil să trecem cu vederea posibilitățile unor progrese tehnologice importante care sunt la îndemână, reţeaua 5G probabil fiind cel mai semnificativ”.
În acest an, specialiștii se așteaptă să asiste la un nou nivel de inovații tehnologice odată cu lansarea smartphone-urilor pliabile și a celor cu 5G. Toată agitația industriei creată în jurul 5G este încă la un stadiu incipient, dar se așteaptă să se accelereze rapid, mai ales după ce va avea loc upgrade-ul la noua rețea. De altfel, IDC se așteaptă ca unul din patru smartphone-uri vândute la nivel global până în 2023 să fie compatibil cu rețeua 5G.
„Deși dezvoltarea 5G și a telefoanelor pliabile nu au trecut încă de testul consumatorilor, 2019 va fi cu siguranță anul modernizărilor pe piața smartphone-urilor”, a declarat Sangeetika Srivastava, analist principal la IDC’s Worldwide Mobile Device Tracker.