Vânzările Brico Depôt au crescut cu 1,5% în S1. Retailerul rămâne pe pierdere, lucrează cu mai puțini angajați și pregătește un serviciu de livrare în lockere
Cele 32 de magazine Brico Depôt din România au vândut în prima jumătate a acestui an ( până la 31 iulie n.red) în valoare de 132 de milioane de lire sterline, după o scădere cu 0,6% față de perioada similară a anului trecut, dar o creștere de 1,5% în termeni comparabili ( like for like), potrivit ultimei raportări financiare a Kingfisher, retailerul britanic care deține lanțul local de magazine de bricolaj.
Aceasta deși trimestrul al doilea a adus vânzări cu 8% mai mici în termeni comparabili față de Q2 2023. În primul trimestru al anului, filiala lovală a retailerului britanic a avut cea mai mare creștere din grup, respectiv 14,7%.
„În primul semestru, vânzările totale din România au scăzut cu 0,6%, (LFL +1,5%), reflectând o performanță generală solidă. Vânzările s-au diminuat în toate categoriile în al doilea trimestru (LFL -8,0% față de T1 +14,7%), din cauza vremii anormal de calde din trimestru și a unui mediu de consum mai slab. Per ansamblu, în primul semestru, afacerea a înregistrat o creștere pozitivă a vânzărilor LFL în categoriile produse pentru afară, construcții și tâmplărie, unelte și hardware și EPHC (electronice, instalații, încălzire, răcire)”, anun'[ compania.
Cât despre rezultatul net, compania rămâne însă în zona neprofitabilă, chiar dacă pierderile au scăzut de la 10 milioane de lire sterline la 6 milioane de lire sterline.
„Pierderea de retail a României a scăzut la 6 milioane de lire sterline (S1 23/24: 10 milioane de lire sterline pierdere de retail raportată), reflectând un profit brut ușor mai mare și costuri de operare mai mici. Costurile de exploatare au scăzut cu 7,3%”.
De asemenea, de la finele anului trecut ( 31 decembrie 2023), compania a început să crească numărul de angajați însă, chiar și așa, are cu 6,5% mai puțini decât primele șase luni ale lui 2023.
Mai exact, la 31 iulie 2024, retailerul lucra cu 2.261 de angajați, față de 2.178 la 31 decembrie 2023 și 2.420 la 31 iulie 2024 ( minus 159 față de S1 2023).
La nivel de grup, compania a raportat vânzări de 6,7 miliarde de lire sterline față de 6,8 miliarde de lire sterline anul trecut și un profit de 2,48 miliarde de lire sterline, față de 2,49 de miliarde de lire sterline anul anterior.
Retailerul pregătește livrarea în lockere și ridicarea produselor de la magazine de proximitate
Potrivit datelor companiei, Brico Dépôt Iberia și România pregătesc pentru semestrul al doilea noi opțiuni de livrare la domiciliu, inclusiv servicii „Pick-Up, Drop-Off” (permițând clienților să ridice sau să returneze articolele de la magazinele de proximitate și de la comercianții cu amănuntul), livrarea în aceeași zi în lockere și livrarea directă de la centrul de distribuție pentru articolele voluminoase.
De asemenea, în urma testelor de anul trecut, programul de loialitate „BricoPro” de la Brico Dépôt România a avut succes la clienții comerciali, cu rezultate inițiale puternice, inclusiv o creștere semnificativă a numărului de noi membri.
Cât despre oferta de produse, retailerul spune că oferta de mărci private, create cu obiectivul de a fi cu 15-30% mai ieftine, în medie, decât brandurile consacrate generează vânzări puternice.
„Obiectivul nostru este ca mărcile private să fie cu 15-30% mai ieftine, în medie, decât alternativele de marcă. De exemplu, în semestrul I am lansat gama noastră de bucătării modulare „Pragma”, care este cu aproximativ 15% mai ieftină decât alte game de bucătării locale de marcă. Pragma” a fost lansată până în prezent la Brico Dépôt Franța și Brico Dépôt România, cu vânzări inițiale puternice”.
Kingfisher plc este o companie britanică, cu aproximativ 1.350 de magazine și operațiuni în opt țări din Europa. Aceasta deține mai multe branduri de retail, inclusiv B&Q, Castorama, Brico Dépôt, Screwfix, TradePoint și Koçtaş, și peste 82.000 de angajați.
Brico Depôt România, parte din grupul Kingfisher, a intrat pe piața din România în 2013, după achiziția lanțului de magazine Bricostore. În urma achiziției Praktiker din 2017, Brico Depôt devine al doilea jucător de pe piața DIY din România, după Dedeman, cu 32 de magazine.
Citește și