Cele 33 de magazine Brico Depôt din România au vândut în trimestrul trei al anului ( până pe 31 octombrie 2023) în valoare de 77 de milioane de lire sterline, ajungînd la un nivel similar cu cel din 2021 când vânzările au totalizat 78 de milioane de lire sterline, potrivit ultimului raport financiar al companiei.
Față de Q3 2022, vânzările s-au contractat cu 3% în termeni comparabili, 5,8% dacă se ia în calcul un curs valutar constant și cu 6,6% în total. Este astfel prima scădere în termeni de vânzări din 2019 până acum.
Luând în calcul evoluția like for like ( în termeni comparabili) față de perioada similară a anului anterior, vânzările britanicilor în România au crescut cu 6,1% în Q3 2019, cu 10,6% în Q3 2020, cu 17,2% în Q3 2021 și cu 4,2% în Q3 2022.
” Vânzările din România reflectă o performanță rezistentă față de rezultatele anterioare extraordinare (plus 4,2% în Q3 2022 vs Q3 2021)). O creștere anuală pozitivă a fost obținută în categoriile instalații sanitare, încălzire și răcire, baie și depozitare și outdoor”, explică retailerul.
Vânzări mai mici pe aproape toate piețele. În România scăderea a fost cea mai redusă
La nivel de grup, vânzările Kingfisher s-au cifrat la 3,2 miliarde de lire sterline, cu 2,1% sub cele din perioada similară a aanului trecut sau cu 3,9% în termeni comparabili.
Retailerul a raportat contractări ale vânzărilor în Polonia ( minus 9% în termeni comparabili), Franța (8,6%), Iberia (3,9%), alte țări ( 7,6%).
În schimb, au vândut mai mult magazinele din UK și Irlanda ( plus 1,1%)
„Magazinele noastre din Marea Britanie au înregistrat performanțe bune în trimestrul al treilea, cu vânzări și cotă de piață crescute în cazul B&Q, TradePoint și Screwfix. În Franța, performanța noastră a fost afectată de o piață de retail slabă, precum și de un început întârziat al vânzărilor de izolații, instalații sanitare și de încălzire din cauza vremii neobișnuit de călduroase din toamnă, precum și a rezultatelor puternice din anul precedent în aceste categorii. În Polonia, observăm primele semne de redresare a tendinței comerciale, pe fondul unui context economic și de consum din ce în ce mai pozitiv. Reflectând slăbiciune a pieței franceze și în pofida acțiunilor noastre proactive în materie de costuri, am redus previziunile privind profitul Grupului pentru întregul an”, a declarat Thierry Garnier, Chief Executive Officer Kingfisher.
Cât despre planurile pentru 2024, managerul spune că grupul se va concentra în primul rând asupra creșterii cotei de piață în Marea Britanie, Franța și Polonia.
În al doilea rând, retailerul vrea să îmbunătățească productivitatea pentru a compensa inflația salarială și se așteaptă la o creștere a prețurilor produselor pe care le vinde.
” Ne așteptăm să vedem inflație la unele produse, deși la un nivel semnificativ mai scăzut, și ne așteptăm la prețuri de vânzare raționale și la indici de preț competitivi în toate magazinele noastre. În ceea ce privește perspectivele pe termen mediu și lung, rămânem foarte pozitivi în ceea ce privește creșterea pe piețele unde activăm și capacitatea noastră de a crește peste piață”.
Brico Depôt România, parte din grupul Kingfisher, a intrat pe piața din România în 2013, după achiziția lanțului de magazine Bricostore. În urma achiziției Praktiker din 2017, Brico Depôt devine al doilea jucător de pe piața DIY din România, după Dedeman, cu 33 de magazine.
Kingfisher este o companie internațională de îmbunătățire a locuințelor, cu aproximativ 1.380 de magazine și o echipă de 79.000 de angajați. Operează în opt țări din Europa, sub mărcile: B&Q, Castorama, Brico Dépôt, Screwfix, TradePoint și Koçtaș.