Vânzările Carrefour au scăzut în primul trimestru cu 1,3%, la 20,8 miliarde euro
Rezultatele financiare anunţate joi de Carrefour au întrunit în linii mari aşteptările analiştilor. În ultimul an, grupul a renunţat la active din cinci ţări – Grecia, Singapore, Columbia, Malaezia şi Indonezia.
Excluzând impactul cursului valutar, de 2,6 puncte procentuale, retailerul a înregistrat o creştere de 1,3% a vânzărilor faţă de perioada similară a anului anterior, după ce avansul de pe pieţele emergente a compensat declinul din Europa. Operaţiunile din Europa ale Carrefour reprezintă circa trei sferturi din afacerile totale ale grupului.
În Europa, retailerii fac eforturi pentru a aduce în magazine clienţii afectaţi de criză. Ca urmare a impactului austerităţii din Europa, consumatorii reduc cheltuielile şi forţează lanţurile de magazine să taie din preţuri şi să-şi regândească strategiile de afaceri.
Grupul britanic Tesco a raportat prima scădere anuală a vânzărilor din 19 ani, iar retailerul german Metro a avertizat că se aşteaptă ca lunile următoare să fie dificile.
În Europa, excluzând Franţa, Carrefour a înregistrat o scădere de 3,5% a veniturilor, la 5,46 miliarde de euro, evoluţia reflectând climatul nefavorabil de consum. Excepţie a făcut Belgia, unde vânzările au continuat să crească.
Pe piaţa de origine a Carrefour, Franţa, vânzările au coborât cu 0,7% în primul trimestru, la 9,29 miliarde de euro.
Pe pieţele emergente, afacerile grupului au avut o evoluţie robustă. Vânzările din America Latină au urcat, la curs de schimb constant, cu 14%, în timp ce în Asia avansul a fost mai modest. Deprecierea monedelor Braziliei şi Argentinei a condus la o scădere de 0,2% pentru divizia din America Latină, după includerea impactului cursului de schimb, la 3,97 miliarde de euro. Vânzăriele din Asia au urcat cu 0,3%, la 2,12 miliarde de euro.
Carrefour operează în România 24 de hipermarketuri, precum şi alte două formate de magazine, supermarketuri Market şi magazine de proximitate Express.