Vânzările Carrefour România au totalizat 2,9 miliarde de euro în 2023, cu 7% mai mult decât anul anterior. Este a doua cea mai mare creștere din Europa
Grupul francez de retail Carrefour și-a menținut anul trecut trendul ascendent al vânzărilor atât la nivel de grup, unde plusul a fost de 10,4% LFL, până la 94,1 miliarde de euro, cât și la nivel local unde creșterea a fost de 7%, până la 2,9 miliarde de euro, potrivit ultimului raport financiar al companiei.
România este a doua piață europeană din punct de vedere al creșterii vânzărilor, după Belgia care a raportat o creștere de 9%. În Italia, Belgia și România, veniturile operaționale recurente ROI au fost aproape de nivelul din 2022.
În T4, vânzările din România au crescut cu 4,7% LFL, după un alt plus de 4,5% LFL în T3, în ciuda unei baze comparabile ridicate (+17,8% LFL) și datorită încetinirii inflației, mai anunță compania.
„Această performanță reflectă îmbunătățirea volumelor și creșterea traficului în magazine. Trimestrul a fost marcat de integrarea rețelei de magazine Cora”.
În urma achiziției operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour a ajuns, la acel moment, la aproximativ 450 de magazine în 113 orașe din țară.
„Anul 2023 reprezintă o bornă pentru Carrefour România – nu numai că am finalizat achiziția Cora, ci am obținut și o creștere remarcabilă de 7% a cifrei de afaceri de la an la an, cea mai mare creștere din regiune. Această realizare este o dovadă a forței și rezilienței operațiunilor noastre într-un mediu dificil, marcat încă de inflație. Abordarea noastră centrată pe client, vizibilă în toate campaniile noastre comerciale, care își propun să fie un sprijin de zi cu zi pentru nevoile clienților noștri, a fost din nou confirmată de alegerea românilor – aceste rezultate sunt un indiciu puternic că rămânem în topul preferințelor lor, iar obiectivul nostru este de a fi printre alegerile lor preferate și în 2024, cu sprijinul echipelor noastre excepțional de dedicate. În conformitate cu strategia Grupului, vom continua să ne menținem disciplina financiară strictă și să investim în expansiune, derulând campanii comerciale țintite, dezvoltând marca proprie și realizând finalizarea integrări”, a declarat Régis Moratin, Chief Financial Officer Carrefour Romania.
La nivel de grup, vânzările din trimestrul patru au crescut cu 10,2% pe o bază comparabilă (LFL), ajungând la 25.055 milioane de euro înainte de IAS 29.Această creștere include un efect negativ al benzinei de -3,0% și un efect calendaristic negativ de -0,8%.
„În 2023, Carrefour și-a confirmat forța modelului său, într-un mediu marcat de o inflație ridicată în Europa, și a continuat să își îmbunătățească performanța economică. Aceste rezultate provin din munca asiduă și din angajamentul excepțional de zi cu zi al echipelor Carrefour și al partenerilor francizați. Ele confirmă, totodată, relevanța planului Carrefour 2026, ale cărui efecte sunt deja vizibile, cu o dinamică puternică în vânzările de mărci proprii și în e-commerce, și cu o disciplină puternică în materie de costuri. De asemenea, Grupul a profitat de oportunitățile de a-și consolida poziția pe piețele sale cheie, în special prin anunțarea achizițiilor Cora și Match în Franța. În același timp, integrarea Grupo BIG în Brazilia progresează rapid. Datorită acestor performanțe, Carrefour a generat un nivel ridicat de flux de numerar net liber, și-a majorat semnificativ dividendele, a anunțat un nou program de răscumpărare de acțiuni și a crescut din nou participarea angajaților la profit în Franța. În 2023, am continuat să ne depășim obiectivele în ceea ce privește responsabilitatea socială și de mediu, cu o rată de realizare de 110% a indicelui de CSR și de tranziție alimentară. De asemenea, Grupul și-a consolidat angajamentul față de angajați prin lansarea Carrefour Invest, planul de acționariat intern, lansat în 2023, care a permis ca peste 30.000 dintre angajați să devină acționari ai Grupului. Carrefour intră în acest nou an cu încredere și își continuă traiectoria către obiectivele stabilite pentru 2026.”, a declarat Alexandre Bompard, Chairman și CEO.
În 2024, Grupul va continua implementarea planului Carrefour 2026 și transformarea modelului său, contribuind la o performanță financiară din ce în ce mai pozitivă. Grupul preconizează că va beneficia de condiții de piață mai favorabile în Europa, cu o inflație încetinită și o redresare a puterii de cumpărare a clienților.
Carrefour România operează în România prin cinci entități juridice principale: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL, Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.
Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour a ajuns la aproximativ 450 de magazine, în 113 orașe din țară și peste 17.000 de angajați.