Vânzările către distribuitori ale Antibiotice Iași, singurul producător român de medicamente, au crescut cu 94% în primul trimestru
Antibiotice a obținut venituri din vânzări către distribuitori de 128,25 milioane lei în primul trimestru din 2022, mai mari cu 94% față de perioada similară a anului precedent.
De asemenea, profitul brut înregistrat în primul trimestru este de 11,4 milioane de lei, cel puţin dublu faţă de valoarea realizată în T1 2021 (4,35 milioane lei). Pentru perioada de raportare, profitul brut cumulat cu taxa clawback, respectiv 19,25 milioane lei, a determinat un randament al afacerii de 14%.
Consolidarea vânzărilor pe piețele internaționale
Pe piețele externe, în teritoriile unde compania este prezentă, se observă o revenire treptată a consumului față de perioada similară a anului trecut. În acest context, Antibiotice și-a consolidat vânzările mai ales pentru produsele sterile injectabile pentru care este recunoscută ca un producător important la nivel mondial. Astfel, vânzările au fost susținute de continuitatea livrărilor de produse injectabile în zonele unde au fost câștigate licitații (SUA, Marea Britanie). În același timp, una dintre principalele piețe ale companiei, Vietnam, optimizează vânzările realizate în ultimii ani, chiar dacă această piață s-a confruntat cu multe perioade de lockdown și diverse restrictii impuse de pandemie.
În același timp, s-a consolidat vânzarea substanțelor active ale companiei pe plan internațional prin strategii de repoziționare zonală, Antibiotice menținându-se pe primul loc la nivel mondial pentru producția de Nistatină (substanță activă).
Revitalizarea producției de biofertilizatori 100% naturali
În condițiile în care se pune accent din ce în ce mai mult pe protejarea biosferei, a resurselor naturale, agricultura ecologică devine de mare interes. Adaptându-se acestui context, Antibiotice a revitalizat producția biofertilizatorului 100% natural Ecofertil P și își propune să investească în acest produs pentru a asigura o mare parte din consumul la nivel național, dar și pentru export în statele membre UE.
Dezvoltarea portofoliului de produse prin cercetare proprie și achiziții de licențe
Portofoliul de medicamente vandabil, autorizat în România și în teritoriile internaționale, numără peste 200 de produse și este orientat către dezvoltarea unor branduri în etape multianuale și creșterea ponderii produselor fără prescripție.