Tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina au afectat vânzările din aceste state, dar livrările au scăzut şi în Polonia, România, Cehia şi Italia, aceasta din urmă intrând în recesiune în trimestrul doi din 2014. În schimb, vânzările au urcat pe piaţa nigeriană. ‘În timp ce Nigeria a revenit pe creştere în trimestrul doi din 2014, după un start lent la începutul anului, am înregistrat un declin al volumului vânzărilor în Rusia şi o continuare a nivelului mai slab al vânzărilor în Ucraina şi România’, se arată în comunicatul Coca-Cola HBC.
În trimestrul doi din 2014, profitul net a urcat cu 6%, la 135 milioane de euro (180 milioane de dolari), în timp ce veniturile au scăzut cu 5%, la 1,8 miliarde de euro.
Coca-Cola HBC, prezentă în 28 de state, a avertizat joi că ‘sunt din ce în ce mai multe dovezi că este puţin probabilă o îmbunătăţire a condiţiilor de tranzacţionare în 2014’.
‘Deşi estimările privind mediul macroeconomic au fost revizuite în creştere în unele state în care operează compania, nivelul şomajului rămâne ridicat şi venitul disponibil rămâne redus. Mai mult, escaladarea situaţiei geopolitice în Rusia şi Ucraina afectează cheltuielile de consum în regiune’, se arată în declaraţia companiei. Rusia este cea mai mare piaţă a Coca-Cola HBC în funcţie de volumul vânzărilor.
În 2013, Coca-Cola HBC, fosta Coca-Cola Hellenic, şi-a mutat sediul fiscal din Grecia în Elveţia şi, de asemenea, a decis ca listarea principală a acţiunilor să se realizeze la Bursa de la Londra în ideea de a-şi îmbunătăţi accesul la pieţele de capital.
În trimestrul doi din 2014, profitul operaţional a urcat cu 8%, la 194 milioane de euro, în timp ce câştigul pe acţiune a crescut cu 9%, la 0,37 euro pe titlu.
‘Continuăm să adoptăm măsuri pentru a compensa condiţiile comerciale dificile provocate de scăderea încrederii consumatorilor şi fluctuaţiile de curs valutar’, a arătat directorul general Dimitris Lois.
La Bursa de la Londra acţiunile Coca-Cola HBC au scăzut joi cu 3,6% la 1.325 penny.
Coca-Cola HBC se aşteaptă ca fluctuaţiile de curs valutar să anuleze între 80 şi 90 milioane de euro din profitul înregistrat în anul fiscal 2014, dar cu zece milioane de euro mai puţin decât estima compania în mai, în urma măsurilor de reducere a costurilor.
Operaţiunile Coca-Cola HBC acoperă 28 de ţări, majoritatea din Europa, deservind peste 560 de milioane de oameni. Coca-Cola HBC România, membră a Grupului Coca-Cola Hellenic, este cea mai mare companie din industria băuturilor non-alcoolice din România. Coca-Cola HBC România are sediul social în Voluntari şi deţine trei fabrici de îmbuteliere pe teritoriul ţării, localizate în Ploieşti, Timişoara şi Vatra Dornei.