Volumul livrărilor de ciment a avut un impact pozitiv de 7 puncte procentuale în creşterea vânzărilor, în timp ce alte efecte, precum cel al preţurilor şi cel al mixului de produse, au adus un plus de 0,9 puncte procentuale.
„România a înregistrat trenduri pozitive ale volumelor pentru toate activităţile, atât în trimestrul al patrulea, cât şi pe ansamblul anului”, se arată în raportul financiar al grupului.
Lafarge estimează un avans de 1-4% al pieţei cimentului din România în acest an, în timp ce evoluţia la nivelul Europei Centrale şi de Est ar urma să se situeze între o scădere de 1% şi o creştere de 2%.
Vânzările Lafarge în regiunea Europei Centrale şi de Est au scăzut 2%, la 1,27 miliarde de euro.
Volumul vânzărilor de ciment a coborât cu 6%, la 13,2 milioane de tone, iar cel al vânzărilor de beton cu 1%, la 1,5 milioane de metri cubi, în timp ce pe agregate Lafarge a consemnat o creştere de 7%, la 22,3 milioane de tone.
Profitul calculat înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 22% în regiune, la 255 milioane de euro.
La nivel de grup, vânzările au crescut cu 3% anul trecut, la 15,8 miliarde de euro, în timp ce profitul net a scăzut cu 27%, la 432 milioane de euro.
Lafarge este prezent în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor. Pe piaţa locală, principalii concurenţi ai Lafarge sunt HeidelbergCement (Germania) şi Holcim (Elveţia).