Vânzările de locuinţe ar putea urca afacerile firmei Coldwell Banker cu minim 5-10% în acest an

Economica.net
22 12. 2013
garden_of_eden_75721400

„Anul 2013 a fost un an de consolidare pentru CBAR. Estimăm o creştere a cifrei de afaceri în acest an de minim 5%-10% faţă de 4,5 milioane de euro în 2012 (activitatea CBAR în România este înregistrată pe un grup de companii, în funcţie de domeniul de activitate – retail, property management etc – şi de zonă pentru sucursalele cu activitate pe segmentul rezidenţial)”, a declarat pentru MEDIAFAX Valentin Ilie, directorul executiv al companiei.

Departamentele rezidenţial şi property management au continuat să fie cele mai importante în activitatea companiei, alături de departamentul specializat în servicii de real estate owned management, respectiv servicii pentru proiecte aflate în distressed/insolvenţă sau preluate de către instituţiile finanţatoare.

„În 2013 ne-am dezvoltat puternic activitatea pe segmentul ansamblurilor rezidenţiale noi. După ce anul trecut am fost numiţi agenţi exclusivi pentru proiectele rezidenţiale ale GTC România, în 2013 am fost desemnaţi ca agent exlusiv pentru Cosmopolis şi Metropolis. Spre exemplu, numai în cazul Cosmopolis am înregistrat performanţe bune cu aproximativ 230 de locuinţe vândute în primele zece luni. În total, în această perioadă am intermediat vânzarea a peste 450 de locuinţe în proiecte rezidenţiale noi de mari dimensiuni. În aceste condiţii, departamentul rezidenţial a avut o creştere de 30% în acest an”, a arătat Ilie.

CBAR se află pe primul loc în topul companiilor de consultanţă imobiliară din România, după cifra de afaceri raportată în 2012.

Pe segmentul de property management compania şi-a consolidat activitatea, administrând în prezent mii de proprietăţi la nivelul întregii ţări, cu ajutorul birourilor amplasate în toate marile zone geografice din România.

„Piaţa de consultanţă imobiliară şi rezultatele înregistrate de către consultanţi sunt în prezent puternic dependente de expertiza fiecăruia pe un anumit segment al pieţei imobiliare. Este cu totul o altă piaţă, fie că vorbim de consultanţă, piaţa imobiliară sau alt segment economic. Se munceşte mult mai mult, de multe ori pe venituri mai reduse şi trebuie să fii foarte bine optimizat din punct de vedere al costurilor şi procedurilor proprii. Spre exemplu, piaţa rezidenţială a fost considerată ca fiind cea mai dificilă, fiind şi cea mai afectată de efectele crizei economice. Totuşi, în toţi aceşti ani de criză economică, au existat dezvoltatori care s-au adaptat, care au construit şi livrat apartamente noi, care au înregistrat vânzări bune, determinându-i an de an să construiască în continuare”, a adăugat Ilie.

Pe piaţa de consultanţă imobiliară mai activează companii precum Colliers International, The Advisers/Knight Frank, DTZ Echinox, CBRE, Jones Lang LaSalle, EHL Real Estate, Cushman&Wakefield, devenită în acest an Cushman&Wakefield Activ Property Services, sau BNP Paribas Real Estate.