Vânzările de nave de lux se majorează stimulate de pandemie
Observată încă de anul trecut, tendința de creștere a vânzărilor de superiahturi a devenit în 2021 o certitudine susținută de cifre. Conform publicației Superyacht, vânzările de nave de lux mai lungi de 30 de metri au crescut cu peste 8% în primele nouă luni ale anului 2021 față de aceeași perioadă din 2019 când pandemia încă nu afectase economia mondială.
Tot cei de la Superyacht scriu că vânzările globale de nave de lux s-au majorat de la 165 în perioada ianuarie – septembrie 2019 până la peste 200 în primele nouă luni din acest an. Mai important chiar, în cataloagele de comenzi producătorii au deja circa 330 de nave de lux care trebuie finalizate până în 2023.
„2021 depășește semnificativ oricare dintre ultimii 12 ani”, consideră brokerii Fraser Yachts, în timp ce Pepe Garcia, șeful șantierelor navale spaniole MB92 declară pentru Financial Times că, în opinia sa, „acest fenomen va dura câțiva ani”.
Spaniolul are și o explicație cel puțin interesantă pentru această creștere a vânzărilor de superiahturi venită după o perioadă în care piața se afla în declin.
„Unii au văzut că prietenii lor ultrabogați, care dețin iahturi, s-au distrat bine în timpul pandemiei, în timp ce ei au fost nevoiți să se închidă în case”, a este de părere Pepe Garcia.
Cu prețuri care urcă de la 10 milioane de euro pentru o navă la mâna a doua până la peste 600 de milioane pentru un iaht nou, navele de lux au și costuri de întreținere majore. Directorul comercial al șantierului naval MB92, Txema Rubio, dezvăluie că proprietarii unor astfel de ambarcațiuni au tendința de a cheltui anual circa 10% din valoarea de achiziție pentru întreținere, reparații și modificări.
Și registrul de comenzi al italienilor de la Ferretti a depășit 900 de milioane de euro în perioada ianuarie – septembrie, cu mult peste cele 691 de milioane de euro din 2019. Iar Azimut Benetti, un alt constructor italian de iahturi, susține că registrul său de comenzi s-a triplat față de ianuarie – august 2020 până la 1,2 miliarde de euro.
„Pandemia ne-a învățat cât de fragilă este viața noastră. Amânarea nu mai este o opțiune pentru cei care își permit”, consideră Alberto Galassi, directorul executiv al Ferretti, în timp ce colegul său de la Azimut Benetti, Marco Valle, a explicat că „boom-ul” industriei a început în primăvara anului trecut, iar acum clienții caută nave tot mai mari.
Creșterea numărului de nave de lux de pe mările și oceanele lumii, departe de focarele pandemiei, are legătură, în opinia analiștilor pieței, și cu majorarea numărului de bogați care s-a accelerat în ultima perioadă. Conform revistei americane Forbes, numărul de miliardari a crescut în 2021 până la 2.755, cu 660 mai mulți decât în urmă cu un an.