Vânzările de smartphone-uri din România s-au dublat în ultimii doi ani. Românii încep să prefere telefoanele „la liber”

Apusul operatorului de telefonie mobilă ca vânzători de telefoane sau dispariţia abonamentului mobil ca substitut pentru plata în rate. Tot mai mulţi români aleg să-şi cumpere telefonul la liber, "din magazin", evitând ofertele cu abonament pe 24 de luni ale operatorilor de telefonie într-o piaţă care se dublează ca volum odată la doi ani.
Vlad Popescu - J, 03 mart. 2016, 21:58
Vânzările de smartphone-uri din România s-au dublat în ultimii doi ani. Românii încep să prefere telefoanele

Vânzările de smartphone-uri din România au ajuns, anul trecut, la 3,2 milioane de unităţi, cu 33% mai multe decât în 2014, când românii au cumpărat 2,6 milioane de smartphone-uri noi, potrivit datelor Nielsen, citate într-o conferinţă de directorul general al Flanco, Dragoş Sîrbu.

Astfel, piaţa se dublează ca volum din doi în doi ani, dacă ţinem cont că, în 2013, vânzările de smartphone-uri au însumat doar 1,5 milioane de unităţi.

Totodată, potrivit lui Sîrbu, penetrarea smartphone-urilor în România este de aproximativ 50% (adică un device la doi locuitori), de unde rezultă că potenţialul de creştere este încă semnificativ.

Românii vor smartphone-uri mai mari şi mai ieftine, iar telefoanele cu diagonală generoasă au muşcat zdravăn din piaţa tabletelor.

„Există o tendinţă clară de scădere a preţurilor, concomitent cu migrarea către device-uri cu diagonală mai mare, de 5 inci şi peste. Este unul dintre motivele pentru care tabletele nu se mai vând atât de bine”, a mai declarat Sîrbu.

Abonamentul ca rată la telefon

Abonamentul la telefonie mobilă reprezintă deseori, pentru consumatorii români, în special cei cu venituri modeste, un substitut pentru plata în rate a unui telefon nou. Astfel, în 2014, operatorilor de telefonie mobilă le reveneau aproape două treimi din vânzările totale de smartphone-uri, în pofida diversităţii limitate a ofertei şi a contractului rigid, pe 24 de luni, cu costuri piperate de reziliere.

Anul trecut, cota de piaţă a operatorilor a ajuns la 55%, diferenţa revenindu-le retailerilor, fie magazine tradiţionale, fie online, potrivit şefului Flanco.

Motivul? „Este vorba, în principal, de instrumentele de finanţare pe care le punem la dispoziţia clienţilor. Clientul alege cea mai bună ofertă de finanţare pentru telefon şi cea mai bună ofertă pentru servicii. Un operator îţi oferă finanţare sub forma abonamentului pe 12 sau 24 de luni. La magazin găseşti flexibilitate – poate vrei să plăteşti în 6 luni”, spune Sîrbu.

Un alt motiv care îndepărtează consumatorii de ofertele operatorilor este diversitatea. „În ultimul an s-a extins foarte mult product range-ul, brand-urile, au intrat pe piaţă Huawei cu o ofertă foarte agresivă. La fel, cu un an mai devreme, companii ca Lenovo sau Asus”. Astfel, dacă o persoană preferă o anumită marcă sau un anumit model, este posibil să nu găsească ceea ce caută în oferta operatorilor, astfel că va apela la un retailer de electronice.

Un român schimbă smartphone-ul odată la doi-trei ani, spune Dragoş Sîrbu. Operatorii de telefonie vor continua să revendice o cotă semnificativă din vânzările de terminale, deoarece există un număr semnificativ de consumatori interesaţi de accesul generos de serviciile de date sau de voce inclus în abonamente.

Ultimele generaţii de smartphone-uri au împins puternic în sus preţul celor mai performante dispozitive din fiecare generaţie, care se apropie acum de (şi chiar pot depăşi) 4.000 de lei şi în arena Android, categorie de preţ rezervată anterior exclusivistului iPhone. Astfel, alegerea informată a celei mai avantajoase soluţii de finanţare devine tot mai importantă pentru consumatorii români. Abonament cu un preţ mai mare, mai multe minute şi mai mulţi gigabytes incluşi, care aduce şi o reducere substanţială la telefon, versus cartelă prepaid sau abonament mai modest şi achiziţia smartphone-ului la liber, în rate sau cu banii jos. Decizia depinde de cât vorbeşti şi cât stai pe net.

Te-ar mai putea interesa și
UE va prelungi până în august suspendarea contramăsurilor tarifare vizând SUA, anunţă preşedinta CE
UE va prelungi până în august suspendarea contramăsurilor tarifare vizând SUA, anunţă preşedinta CE
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxellesul va prelungi suspendarea contramăsurilor la tarifele vamale americane pentru oţel şi aluminiu, într-un context în......
Spania: apeluri la calm după revolte împotriva migranţilor, în apropiere de Murcia
Spania: apeluri la calm după revolte împotriva migranţilor, în apropiere de Murcia
Autorităţile spaniole au făcut duminică apel la calm în oraşul Torre Pacheco, lângă Murcia (sud-est), unde a avut ...
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri agricole din UE. Ce se face cu ele
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri agricole din UE. Ce se face cu ele
România este al patrulea contributor la producția de reziduuri din UE, în timp ce ocupă doar locul al șaselea în ceea ...
Premierul Bolojan: Avem decontări fictive în spitale. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Cornul abundenţei din sănătate nu mai există
Premierul Bolojan: Avem decontări fictive în spitale. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control. Cornul ...
"Avem decontări fictive sau umflate în spitale, în multe cazuri. Avem cheltuieli cu medicamentele scăpate de sub control, ...