Vânzarile de smartphone-uri la nivel mondial s-au diminuat cu 2% anul trecut. Schimbare de poziţii în topul producătorilor
Este prima dată când piața smartphone-urilor a scăzut timp de doi ani consecutivi. Cu toate acestea, declinul a fost mai lent decât în 2018 (4%), potrivit Counterpoint Research. Piața smartphone-urilor a crescut cu 3% în trimestrul IV din 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, ceea ce indică semnele unei recuperări așteptate în 2020.
„Au existat tensiuni crescânde în rândul mai multor țări care au afectat piața smartphone-urilor. De exemplu, presiunea SUA asupra Huawei și tensiunile dintre Japonia și Coreea care au dus la incertitudini pe piața memoriilor. Lanțurile de aprovizionare au fost afectate, determinând diverse companii să-și regândească strategiile și să reducă dependența de piețele singulare. În 2020, probabil că se vor depune eforturi pentru diversificarea suplimentară a investițiilor pe diferite regiuni geografice pentru atenuarea riscurilor. Actualul focar de coronavirus din China este cea mai recentă problemă care amenință lanțurile de aprovizionare”, spune Varun Mishra, Research Analyst la Counterpoint Research.
Samsung şi-a păstrat poziţia de lider de piaţă, cu puţin sub 300 de milioane de smartphone-uri vândute şi o cotă de aproximtaiv 20%. Canalys indică vânzări de 298 milioane de unităţi, în timp ce cifrele Strategy Analytics arată 295 de milioane.
În ceea ce priveşte locul al doilea, toate companiile de cercetare au indicat Huawei, cu aproximativ 240 de milioane de telefoane livrate. A depăşit Apple, care a vândut în jur de 198 de milioane de unităţi. Chiar dacă în ultimul trimestru al anului trecut, producătorul american a fost în faţa Huawei, cifrele anuale au au fost de partea producătorului chinez.
Saltul este deosebit de surprinzător, având în vedere prezența continuă a Huawei pe lista neagră de entități din SUA, ceea ce împiedică compania să instaleze aplicațiile și serviciile Google pe noile sale dispozitive, limitându-și astfel prezenţa în afara Chinei. Drept urmare, principala forță a Huawei a fost în țara de origine. Counterpoint Research spune că China a reprezentat 60% din vânzările sale, iar livrărilor din întreaga lume sau crescut cu 17% între 2018 și 2019 – deși nu în T4.
Cu toate acestea, tensiunile cu SUA au avut un efect. Canalys remarcă faptul că 2019 ar fi putut fi anul în care Huawei a provocat Samsung pentru prima poziţie în clasamentul vânzărilor, dar în cele din urmă această provocare nu s-a materializat niciodată. Nu este clar dacă situația s-ar putea schimba în viitor.
Huawei le sufla în ceafă celor de Apple de ceva vreme. În 2017, Huawei a depășit inițial Apple şi a vândut mai multe smartphone-uri în lunile iunie și iulie, iar anul următor IDC a raportat că a vândut mai multe telefoane decât Apple în al doilea trimestru. Dar în 2019 compania a depășit Apple în ceea ce privesc livrările pe tot parcursul anului.
Deși a pierdut pe locul numărul doi pentru 2019, în ansamblu, Apple a avut un al patrulea trimestru foarte puternic, așa cum este tipic pentru companie. Toate cele trei firme de analiză de piață au fost de acord că a reușit să depăşească Samsung în ultimul trimestru, vânzările fiind conduse în special de prețurile mai mici ale iPhone 11. Analiștii au spus că vânzările de telefoane Apple au crescut între 7 și 11% în trimestrul IV 2019 față de același trimestru din 2018.
Clasamentul pentru 2019 este completat pe locurile 4 şi 5 de Xiaomi şi Oppo, alţi doi producători din China, care au vândut 124 de milioane de telefoane şi, respectiv 115 milioane.