În decembrie, vânzările de maşini electrice alimentate cu baterii au urcat cu aproximativ 60%, la aproape 44.000 unităţi, conform datelor preliminare publicate de Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Marea Britanie (SMMT). Vehiculele electrice sunt responsabile pentru 31% din înmatriculări, cea mai ridicată pondere lunară din ultimii doi ani.
În pofida acestor evoluţii, producătorii auto nu au reuşit să îndeplinească obiectivul din 2024 al Regatului Unit, care prevedea că vehiculele complet electrice vor reprezenta minimum 22% din înmatriculările de maşini ale fiecărei mărci. Pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile, companiile auto se confruntă cu amenzi de 15.000 lire sterline (18.600 dolari) per vehicul, deşi pot evita amenzile folosind sistemul de tranzacţionare cu credite şi depăşind cerinţele în anii următori.
Guvernul de la Londra revizuieşte acum reglementările, ceea ce ar putea avea ca rezultat o mai mare flexibilitate, pentru a ajuta firmele din industria auto să facă faţă cerinţelor.
Obiectivul Regatului Unit din 2025 prevede că vehiculele complet electrice vor reprezenta minimum 28% din înmatriculările de maşini ale fiecărei mărci. Directorul general al SMMT, Mike Hawes, susţine că această ţintă va fi dificil de îndeplinit, iar discounturile care alimentează acum cererea nu sunt sustenabile.
Vânzările EV au avut o evoluţie mai bună în Marea Britanie decât în Uniunea Europeană, unde retragerea subvenţiilor în diverse ţări, cum ar fi Germania, a afectat cererea.
Conform datelor preliminare ale SMMT, vânzările de maşini noi s-au majorat în 2024 cu 2,6% în Marea Britanie, al doilea an de creştere succesivă. Anul trecut, au fost înmatriculate aproximativ 1.953.000 maşini noi, faţă de 1.903.000 în 2023.
În 2024, maşinile electrice alimentate cu baterii au reprezentat 19,6% din piaţa de maşini noi din Regatul Unit, cu aproximativ 382.000 unităţi. Maşinile pe benzină au rămas anul trecut cel mai popular tip de vehicul nou în rândul cumpărătorilor privaţi, cu o cotă de piaţă de 61%.
Marea Britanie rămâne a doua mare piaţă auto din Europa, în urma Germaniei, dar înaintea Franţei, Italiei şi Spaniei.