Portofoliul de comenzi în Europa la sfârșitul lunii decembrie 2020 a crescut cu 14% față de 2019, impulsionat și de atractivitatea noilor oferte hibride E-TECH hibrid și plug-in, în timp ce stocurile au fost estimate să scadă cu aproximativ 20% față de 2019. În 2020, Groupe Renault face progrese în cele mai profitabile canale de vânzare, iar marca Renault și-a crescut cu aproape un punct cota pe piața de retail din Europa.
„Groupe Renault își propune să își transforme performanța. Acum ne concentrăm mai degrabă pe profitabilitate decât pe volume de vânzări, cu o marjă unitară netă mai mare pe vehicul pe fiecare dintre piețele noastre. Primele rezultate sunt deja vizibile în a doua jumătate a anului 2020, în special în Europa, unde marca Renault face progrese în cele mai profitabile canale de vânzare și își consolidează leadership-ul pe segmentul electric”, a declarat Luca de Meo, Chief Executive OfficerGroupe Renault.
„Pandemia a avut un impact puternic asupra activității noastre de vânzări în prima jumătate a anului. Grupul a reușit să facă față acestei situații datorită mobilizării tuturor angajaților săi. A doua jumătate a anului a avut o capacitate de recuperare mai mare și o performanță bună pe piețele electrice și hibride. Începem anul 2021 cu un nivel mai ridicat de comenzi decât în 2019, un nivel mai scăzut al stocului și o poziționare superioarăa prețurilor pe întreaga gamă”, a declarat Denis le Vot, Senior Vice President Sales Groupe Renault.
În contextul pandemiei Covid-19, vânzările Groupe Renault au scăzut cu 21,3%, până la 2.949.849 de unități, pe o piață în scădere cu 14,2%. Aceastăscădere a fost cauzată în principal de expunerea ridicată a Grupului în țări aflate sub carantină, care și-au suspendat activitățile comerciale în al doilea trimestru și au înregistrat o încetinire a acestora în al patrulea trimestru (în special Franța). În plus, Grupul a urmărit o politică de vânzări axată pe profitabilitate și nu pe volumele de vânzări.
Vehicule electrice: Renault, lider în Europa
Pe o piață electrică în creștere rapidă, marca Renault și-a confirmat poziția de lider în Europa, cu 115.888 de vehicule vândute, o creștere de 101,4% față de 2019. ZOE este cea mai vândută mașină electrică, ajungând la 100.657 de unități, în creștere cu 114%. În segmentul utilitarelor electrice, Kangoo Z.E. deține prima poziție.
Renault Twingo Electric și Dacia Spring vor spori oferta de vehicule electrice a Grupului în 2021.
În plus față de gama electrică (BEV), Renault a inclus din vară o ofertăE-TECH Hybridși e-TECH Plug-In Hybrid pe cele mai bine vândute modele ale sale (Clio, Captur și Megane). Marca își ocupă astfel locul pe piațavehiculelor hibride și hibride reîncărcabile cu peste 30.000 de vânzări în Europa, reprezentând 25% din volumul comenzilor pentru aceste modele.
În prima jumătate a anului 2021, gama E-TECH va fi extinsă odată cu sosirea modelelor Renault Arkana E-TECH Hybrid, Captur E-TECH Hybrid și Megane Sedan E-TECH Plug-In Hybrid.
În Europa, vânzările Grupului au totalizat 1.443.917 unități, în scădere cu 25,8% pe o piață în scădere cu 23,6%. Marca Renault și-a mărit ușor cota de piață la 7,7%, în creștere cu 0,1 puncte, grație reînnoirii cu succes a modelelor sale din segmentul B (Clio, Captur și ZOE) și lansării cu succes a gamei E-TECH. Clio este cel mai bine vândut vehicul din categoria saîn Europa, cu 227.079 de unități vândute. Marca Renault și-a crescut astfel cota de vânzări către persoane fizice cu aproape un punct.
Marca Dacia a înregistrat o scădere cu 31,7% a vânzărilor, până la 385.674 de vehicule vândute. Sandero rămâne pentru al patrulea an consecutiv cel mai bine vândut vehicul pe piața de retail. Două dintre modelele istorice ale mărcii, Noul Sandero și Noul SanderoStepway, sunt disponibile de la sfârșitul anului 2020.
Noile motoare Dacia pe benzină și GPL, care sunt oferite pe majoritatea gamei sale sub denumirea ECO-G, reprezintă mai mult de 25% din vânzările de vehicule din Europa.
În afara Europei, vânzările Grupului au scăzut cu 16.5%, în mare parte din cauza declinului cu 45% alvânzărilor din Brazilia, dar și ca rezultat al reorientăriiîn specialcătre canalele cele mai profitabile.
În Rusia, a doua cea mai mare țară a Grupului în ceea ce privește volumul vânzărilor, Groupe Renault este lider de piață cu o cotă de 30,1%, în creștere cu 1,2 puncte. Vânzările au scăzut cu 5,5% pe o piață în scădere cu 9,2%.
LADA și-a confirmat poziția de lider al pieței rusești cu o cotă de piață de 21,5%. LADA Granta și LADA Vesta rămân cele mai vândute două modele din Rusia.
Cota de piață a mărcii Renault a scăzut cu 0,2 puncte, până la 8%, în așteptarea lansării noului Duster în prima jumătate a anului 2021.
În India, vânzările Grupului au scăzut cu 9,4% pe o piață în scădere cu 18,8%. Renault a atins astfel o cotă de piață de 2,8% (+0,3 puncte) datorită succesului Triber. În prima jumătate a anului 2021, gama Renault (Kwid, Duster, Triber) va fi extinsă odată cu sosirea noului model SUV, Kiger.
În Turcia, Grupul rămâne lider pe o piață aflată într-o puternică revenire. În Corea de Sud, Renault Samsung Motors a înregistrat o creșterea vânzărilor de 14.2% pe o piațăcare a urcat cu 5.5%, datorită succesului noului XM3 lansat în martie 2020.