Vânzările în retailul alimentar cresc în continuare cu două cifre. Paco Supermarket: Nu este doar meritul nostru, este o creștere inflaționistă

Retailerul independent Paco Supermarket, care deține 15 supermarketuri și un magazin cash&carry în județul Vrancea, se pregătește de un al doilea an cu creșteri de două cifre a vânzărilor. "Este o creștere inflaționistă", spune proprietarul lanțului care anunță scumpiri de 3-4% din cauza triplării prețului la energia electrică.
Alina Stanciu - Dum, 10 oct. 2021, 21:57
Vânzările în retailul alimentar cresc în continuare cu două cifre. Paco Supermarket: Nu este doar meritul nostru, este o creștere inflaționistă

Feliciu Paraschiv, antreprenorul care pornea în 1995 un business în domeniul comerțului, deschizând un magazin de 48 de mp în Vrancea și care a ajuns acum la o rețea de 16 magazine, dintre care un cash&carry, estimează și pentru acest an o creștere de două cifre a vânzărilor.  Are o strategie de guerilla pentru a se menține pe poziție în fața marilor retaileri și recunoaște că plusul din retail se datorează, în mare parte, inflației.

„În 2021 avem un trend crescător. Ne așteptăm la o creștere de două cifre (fără a lua în calcul segmentul cash&carry-n.red), dar nu este doar meritul nostru. La cash&carry avem o creștere like for like de 10%, dar este și o creștere inflaționistă. Prețurile au luat-o la galop. Și prețurile la energie au luat-o la galop. De la 1 octombrie, pentru noi, energia este de 3 ori mai scumpă, iar acest lucru se duce în prețuri. Trebuie să creștem prețurile cu 3-4% ca să acoperim majorarea costurilor cu electricitatea”, a declarat pentru Economica Feliciu Paraschiv.

Anul trecut, compania pe care o controlează și pentru care lucrează 420 de salariați a raportat o cifră de afaceri de 143,4 milioane de lei, cu 19% peste nivelul din 2019. Creșterea a venit urmare a deschiderii primului magazin tip cash&carry al lanțului, odată cu un centru logistic și un spațiu de birouri. În plus, în plină pandemie, Paco a deservit o mare parte din populația din mediul rural din zonă prin servicii de livrare la domiciliu solicitate prin comenzi telefonice.

Investiția în centrul multifuncțional care include un depozit logistic, magazinul cash&carry și birourile s-a cifrat la 2 miioane de euro, suprafața centrului și a magazinului fiind de 2.400 de mp.

Strategie inedită – folosesc magazinul cash&carry pentru a obține prețuri bune de la distribuitori

De altfel, pentru Paco, magazinul cash&carry are rolul de a susține business-ul cu supermarketuri, iar Paraschiv nu se uită la vânzările generate de acesta ca la o afacere distinctă. ”

„Pentru 15 magazine aveam nevoie de un centru logistic mai mare, iar atunci când am început investiția mi-am dat seama că sunt mulți antreprenori cu magazine mici care ar veni din Buzău, Vaslui pentru că nu au capacitate de achiziție și nu pot cumpăra astfel la prețuri bune. Am zis să dăm atunci o mână de ajutor celor mici, să vindem noi (prin supermarketurile Paco n.red) cât putem și, în paralel, să dăm ( restul n.red) celor mici, cu o  marja de 0,5%. Noi vindem practic cu prețul de fabrică, marja de 0,5% acoperind doar cheltuieli ce țin de logistică. Pentru noi, avantajul este că putem astfel să creștem capacitatea de achiziție, ceea ce ne oferă un preț și mai bun pentru marfa pe care o vindem în rețeaua de supermarketuri Paco”, explică Paraschiv strategia din spatele business-ului pe care îl vede crescând și în perioada următoare.

„Pentru noi, bugetul de investiții este egal cu profitul, iar dacă nu ne ajunge, luăm și de la bănci. Avem 15 supermarketuri acum și continuăm să căutăm zone foarte bune. Este posibil inclusiv să ieșim din Vrancea, dar ne axăm în continuare pe această zonă. Dacă retailerii mari au deschis aici, înseamnă că mai este loc. Dacă nu deschidem noi, deschid alții.  Targetul este reprezentat de suprafețe între 400 și 600 de mp, dar spațiul trebuie să aibă o poziție foarte bună”, mai spune antreprenorul care a intrat, cu aceeași tactică de guerilla și pe piața comerțului alimentar online.

Vânzări în online susținute de comenzile telefonice

„Am intrat în online de la începutul pandemiei, dar într-o variantă implementată foarte rapid, printr-un serviciu de comandă telefonică. Ne sunau clienții și un picker pe role, cu clientul în telefon, pregătea marfa în timp real. După aceea am dezvoltat și varianta clasică a unui magazin online. Ideea este însă că funcționează foarte bine serviciul prin telefon cu care acoperim tot județul. Sunt oameni pe care nu îi acoperă niciun serviciu de e-commerce, pentru care trebuie să ai anumite deprinderi în a folosi device-uri”, mai spune antreprenorul.

Potrivit acestuia, în momentul de față în jur de 2-3% din vânzările pe care le are sunt generate de comerțul online.

Te-ar mai putea interesa și
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului Comerțului care a fost lansat în august. Dacă în luna......
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...