Bricostore România, companie preluată anul trecut de compania britanică Kingfisher, de la Group Bresson, a raportat în primul trimestru al anului vânzări în valoare de 16 milioane de lire sterline şi o pierdere de 4 milioane de lire, incluzând costurile legate de rebrandingul a două magazine Bricostore în Brico Depot. Rezultatele financiare aferente 2013 au indicat pentru România vânzări de 72 de milioane de lire sterline şi un profit de 1 milion de lire sterline. Aceasta în contextul în care compania din România a fost integrată în grupul Kingfisher în trimestrul doi 2013.
Potrivit rezultatelor financiare ale companiei, Kingfisher operează pe plan local 15 unităţi, dintre care două au fost rebranduite în luna martie 2014 în Brico Depot. Compania dispune de uin spaţiu comercial de 156.000 de mp şi are 970 de angajaţi.
Citeşte şi
La nivel de grup, Kingfisher, care operează branduri precum Brico Depot, Castorama, B&Q sau Screwfix a înregistrat în primul trimestru al acestui an vânzări totale în valoare de 2,78 miliarde de lire sterline, cu 6,1% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Profitul companiei a fost de 142 de milioane de lire sterline, cu 20,3% peste nivelul din primul trimestru 2013. „Am avut un start puternic la început de an. Profitând de vremea bună din Europa am înregistrat creştere de vânzări şi de profit în Franţa, Marea Britanie şi Polonia, cele mai mari pieţe ale noastre. Deşi cu rezultate încurajatoare, rezultatul primului trimestru este unul dintre cele mai mici, iar creşterea este ca urmare a faptului că s-a făcut comparaţie cu primul trimestru din 2013, care a fost unul dificil pentru noi. În trimestrul doi vom avea rezultate şi mai bune”, a declarat Sir Ian Cheshire, Group Chief Executive Kingfisher.
Citeşte şi
Compania britanică de bricolaj Kingfisher a deschis pe 14 martie, sub brandul Brico Depot, primele sale două magazine din România, în urma preluării celor 15 bunităţi Bricostore de la compania franceză Bresson. Este vorba despre unităţile Pantelimon şi Orhideea din Bucureşti, care s-au transformat în cele aproximativ două luni de când au fost închise pentru reamenajări în adevărate „depozite” de marfă în care clienţii sunt invitaţi să îşi aleagă produsele.