Vânzările Praktiker în România au scăzut cu 6,6% anul trecut

Economica.net
21 03. 2013
5355_733465_88955000

Calculate în lei, vânzările Praktiker în România au înregistrat un declin de 1,8% anul trecut.

Trendul de scădere al vânzărilor diviziei internaţionale a Praktiker s-a temperat pe parcursul anului trecut, se arată într-un raport al grupului german.

„Acest trend de îmbunătăţire a fost foarte vizibil mai ales în două ţări importante pentru Praktiker: Grecia şi România. După o scădere de peste 10% în primele nouă luni, declinul vânzărilor în Grecia s-a situat sub acest nivel în trimestrul al patrulea. În România a fost înregistrată chiar o creştere uşoară în a doua jumătate a anului, faţă de perioada similară a anului anterior, cel puţin în lei”, se arată în raportul Praktiker.

Retailerul şi-a păstrat anul trecut poziţia a doua pe piaţa de bricolaj din România, în pofida reducerii cotei de piaţă, ca urmare a extinderii concurenţilor, se arată în raport.

Divizia internaţională a Praktiker a consemnat o scădere de 9,2% a vânzărilor anul trecut, la 812 milioane de euro. România este a treia piaţă după valoarea vânzărilor, în urma Greciei, cu 195,2 milioane de euro, şi Poloniei, cu 181,4 milioane de euro.

La nivel de grup, vânzările au scăzut cu 5,6%, la 3 miliarde de euro. Praktiker a raportat o pierdere de 189 milioane de euro, faţă de un rezultat negativ de 555 milioane de euro, rezultate influenţate de costuri excepţionale.

Praktiker se aşteaptă la finalizarea în această primăvară a unei investigaţii a Consiliul Concurenţei, care vizează mai multe companii, inclusiv Praktiker România pentru posibil comportament neconcurenţial.

„Potrivit unui raport al autorităţilor antitrust din România, dacă ajung la concluzia că Praktiker România ar fi fost implicată în comportament neconcurenţial, ar putea fi impuse amenzi, de până la 8% din veniturile totale pe anul financiar trecut, în cazul fiecărei companii implicate şi posibil şi Praktiker România”, se artă în raportul grupului german.

Consiliul Concurenţei derulează o investigaţie pe piaţa comercializării de echipamente electrice şi electronice, şi cea a gestionării deşeurilor acestora, în care sunt implicate câteva zeci de firme din domeniu. Investigaţia a fost declanşată iniţial în 2007 şi avea ca obiect o posibilă încălcare a legislaţiei de concurenţă de firmele membre ale Eco Tic-Asociaţia de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de consum.

Investigaţia a fost extinsă în 2010 şi la celelalte organizaţii colective din domeniul gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).