Vânzările şi profitul Metro au scăzut în trimestrul doi, dar situaţia subsidiarei din Rusia se stabilizează

Retailerul german Metro AG a anunţat joi că măsurile de stabilizare a afacerii din Rusia încep să dea roade, după ce a înregistrat un declin al câştigurilor în trimestrul doi din 2018, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 02 aug. 2018, 09:55
Vânzările şi profitul Metro au scăzut în trimestrul doi, dar situaţia subsidiarei din Rusia se stabilizează

Metro a efectuat o revizuire generală a activităţii din Rusia şi a anunţat discounturi pentru a atrage mai mulţi traderi independenţi şi proprietari de restaurante.

Retailerul german a anunţat joi că declinul vânzărilor a încetinit semnificativ pe piaţa rusă, unde Metro operează aproximativ 90 din cele 760 de magazine Cash & Carry.

„Măsurile luate au început să aibă impact asupra vânzărilor şi câştigurilor”, a afirmat directorul general Olaf Koch, care s-a angajat să continue aceste măsuri.

Totuşi, la subsidiara din Rusia profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) a scăzut la 58 de milioane de euro în trimestrul doi din 2018, de la 71 de milioane de euro în perioada similară din 2017.

Joi dimineaţă, acţiunile Metro au urcat cu 2,3% la Bursa de la Frankfurt.

La nivelul grupului, profitul înainte de taxe şi dobânzi (EBIT) a scăzut la 133 de milioane de euro în trimestrul doi din 2018, de la 215 de milioane de euro în perioada similară din 2017, dar în linie cu estimările analiştilor.

Vânzările trimestriale ale lanţului de hipermarketuri Real au scăzut cu 7,2%, în timp ce pierderile operaţionale s-au extins la 44 de milioane de euro, în contextul în care sindicatul Verdi se opune noului contract de muncă prin care retailerul vrea să-şi scadă costurile cu personalul.

Profitul net a scăzut la 57 de milioane de euro în trimestrul doi din 2018, de la 75 de milioane de euro în perioada similară din 2017, în timp ce vânzările au înregistrat un declin de 3,7%, la nouă miliarde de euro.

Pentru acest an, Metro se aşteaptă la o creştere a vânzărilor de cel puţin 0,5% şi la un uşor avans al profitului operaţional, comparativ cu 2017.

Retailerii europeni sunt în proces de consolidare pe fondul concurenţei agresive din partea Amazon, care pune presiune pe preţuri.

Luna aceasta, Olaf Koch a dat asigurări că Metro nu intenţionează să vândă lanţul său de supermarketuri Real din Germania.

„Suntem acum într-un moment în care putem spune: compania şi-a organizat cu succes viitorul”, a declarat Koch, pentru revista WirtschaftsWoche (WiWo) când a fost întrebat pentru cât timp va păstra Metro reţeaua Real.

„Acum ne ocupăm de dezvoltarea cu succes a Real, de proprietăţile noastre imobiliare, de sporirea potenţialei valori a noului model de afaceri, pe fondul creşterii rapide a pieţei online”, a adăugat şeful Metro.

Dezvoltarea unui concept „hală de piaţă” la un magazin Real din Krefeld – Germania – a majorat cu 30% numărul de clienţi. Aproximativ 30 dintre cele 280 de magazine Real pot fi pe termen mediu transformate în „hale de piaţă”, în timp ce în alte unităţi ar putea fi încorporate diverse aspecte ale acestui concept, a explicat Koch.

În anul său fiscal încheiat la 30 septembrie 2017, Real a raportat un declin al vânzărilor de 3,1% şi o scădere de 24% a profitului operaţional.

Anul trecut, Metro AG a finalizat procesul său de divizare în două societăţi, în condiţiile în care activităţile sale din domeniul hipermarketurilor au început să fie cotate independent pe bursele de la Frankfurt şi Luxemburg.

Acţionarii Metro au votat în favoarea divizării grupului în două entităţi, una care va cuprinde operaţiunile angro Metro Cash & Carry, care vor păstra denumirea Metro, în timp ce activităţile de distribuţie de produse electronice de larg consum, regrupate sub marca Metro-Saturn, vor fi rebotezate Ceconomy.

Metro, un conglomerat cu 2.000 de magazine în 29 de ţări, a demarat de mai mulţi ani un vast proces de restructurare, care a inclus printre altele vânzarea magazinelor Kaufhof, pentru a se concentra pe activităţile cash-and-carry, şi distribuţia de produse electronice de larg consum.

Metro Group este una dintre cele mai mari şi mai extinse companii de retail din lume, cu 2.000 de unităţi în 29 de ţări şi peste 220.000 de angajaţi. Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în luna octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...