Industria maritimă a explorat în ce măsură combustibilul nuclear poate fi folosit pentru alimentarea navelor comerciale, deoarece progresele tehnologice au deschis astfel de opțiuni, dar oficialii din industrie au spus anul trecut că soluțiile de combustibil nuclear pentru nave nu vot fi adoptate mai devreme de zece ani
Acum, Maersk, LR și Core Power vor evalua fezabilitatea unui vas transcontainer care să fie alimentat cu un reactor nuclear de generația a patra pentru a desfășura operațiuni de marfă în Europa, inclusiv pri prisma reglementărilor necesare.
Reactoarele nucleare mici și produse în masă, care se preconizează a fi montate la bordul navelor, sunt mai puțin puternice și consumă mai puțin combustibil nuclear decât site-urile nucleare tradiționale.
Companiile vor investiga cerințele pentru regulile de siguranță actualizate, împreună cu înțelegerea operațională și de reglementare necesară pentru utilizarea energiei nucleare în transportul de containere, a anunțat LR.
Transportul maritim, care este acum responsabil pentru aproximativ 90% din comerțul mondial, reprezintă aproape 3% din emisiile globale de dioxid de carbon, iar industria este sub presiunea investitorilor și a ecologiștilor pentru a găsi soluții mai curate pentru combustibili.
„Energia nucleară deține o serie de provocări legate, de exemplu, de siguranță, gestionarea deșeurilor și acceptarea reglementărilor în diverse state și, până acum, dezavantajele au depășit în mod clar beneficiile tehnologiei”, a declarat Ole Graa Jakobsen, șeful Tehnologiei flotei Maersk. „Dacă aceste provocări pot fi abordate prin dezvoltarea noilor așa-numite modele de reactoare de a patra generație, energia nucleară s-ar putea maturiza într-o altă posibilă cale de decarbonizare pentru industria logistică în 10 până la 15 ani în viitor”, a spus el.
Un sondaj realizat de Camera Internațională de Transport Maritim din mai anul trecut a arătat că propulsia nucleară a fost privită cu mai mult interes decât în 2021, unii anticipând că navele comerciale cu propulsie nucleară vor fi viabile în următorul deceniu.