Studiul organizat de Public Health England (PHE) arată o protecţie de 96% împotriva spitalizărilor după administrarea celor două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech şi de 92% pentru cele două doze ale vaccinului AstraZeneca-Oxford.
Din 14.019 de persoane care au contractat acea variantă virală, doar 166 au fost spitalizate, au dezvăluit autorii acestui studiu realizat între 12 aprilie şi 4 iunie, subliniind totodată că „este vorba despre rezultate comparabile cu eficacitatea vaccinurilor în ceea ce priveşte evitarea spitalizărilor asociate variantei Alfa”, detectată la sfârşitul anului 2020 în Anglia.
„Această dovadă de eficacitate a celor două doze împotriva noilor variante arată faptul că este crucial ca oamenii să se vaccineze cu a doua doză”, a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, potrivit căruia campania de vaccinare din Marea Britanie „a salvat deja mii de vieţi”.
O precedentă analiză realizată de PHE a arătat că cele două doze ale vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca îi protejează pe oameni la fel de eficient de varianta Delta ca şi de varianta Alfa, însă acest lucru nu se întâmplă în cazul administrării unei singure doze.
Mary Ramsay, coordonatoare a departamentului de vaccinare din cadrul PHE, consideră că „este absolut vital ca oamenii să primească ambele doze imediat ce acestea le sunt propuse, pentru a obţine o protecţie maximală împotriva tuturor variantelor existente şi emergente”.
Mai contagioasă decât varianta Alfa, varianta Delta este de acum dominantă în Marea Britanie, ţara cel mai grav afectată de pandemie din Europa, cu aproape 128.000 de decese.
În prezent, aproape 80% dintre adulţii din Marea Britanie au primit deja cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 şi 57% dintre rezidenţii adulţi au fost vaccinaţi cu ambele doze.