Într-un interviu acordat BBC, Varoufakis a calificat drept ‘oribil’ faptul că s-a vorbit despre posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să decidă că nu mai acordă împrumuturi de urgenţă băncilor elene.
În urma acestor zvonuri, BCE a anunţat duminică că va menţine la nivelul stabilit vineri împrumuturile de urgenţă pentru Grecia.
Potrivit ministrului grec, Europa a eşuat în datoria sa de a proteja uniunea monetară, a cărei funcţionare, a spus el ‘este garantată de banca centrală’.
‘Acesta este un moment sumbru pentru Europa. Grecia a avut multe ore sumbre’, a afirmat Varoufakis, cu două zile înainte de expirarea termenului până la care Grecia trebuie să plătească 1,6 miliarde euro Fondului Monetar Internaţional.
‘Acum privim aceste evenimente cu multă tristeţe faţă de ceea ce i s-a întâmplat Europei cu care am semnat’, a spus ministrul despre integrarea ţării sale în zona euro.
‘Nu există intenţia de a abandona euro. Odată intrat, nu poţi ieşi. Aceasta este parte a tratatelor Uniunii Europene Atunci, de ce trebuie să luăm noi în considerare inclusiv ieşirea din zona euro?’, s-a întrebat ministrul elen al Finanţelor.
Acesta a afirmat că Greciei i se datorează 1,9 miliarde euro din profitul obţinut de BCE în 2014 şi, de aceea, a cerut ca aceşti bani să fie transferaţi pentru a acoperi datoria de 1,6 miliarde euro pe care ţara sa trebuie să o plătească marţi FMI.
‘Este ceva ce se cheamă demnitate şi care nu are preţ’, a spus Varoufakis în legătură cu situaţia dificilă în care se află ţara sa.
Sâmbătă, în Grecia au fost cozi la bancomate, cetăţenii eleni încercând să îşi retragă economiile în contextul neliniştilor legate de posibilitatea ca ţara să fie forţată să iasă din zona euro.
Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota în privinţa condiţiilor programului de salvare.
Eşecul negocierilor de sâmbătă, de la Bruxelles, a făcut ca posibilitatea privind temuta ieşire a Greciei din zona euro să fie mai aproape ca oricând.