Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028

08 10. 2024
Andrzej Domanski

Planul prezentat marţi oferă o imagine asupra măsurilor prin care autorităţile de la Varşovia vor să iasă de sub procedura de deficit excesiv, care a fost reintrodusă anul trecut după ce a fost suspendată în anii de după pandemia de COVID. Procedura cere statelor membre cu un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB să vină cu măsuri pentru a readuce cheltuieile sub control.

Conform planului, deficitul bugetar al Poloniei ar urma să se reducă la 2,9% din PIB în 2028, de la 5,7% din PIB în 2024. De asemenea, autorităţile poloneze se aşteaptă ca raportul datorie-PIB să treacă pragul de 60% în 2026, de la un nivel de 59,8% planificat pentru 2025, urmând a atinge un vârf de 61,3% în 2027, după care va scădea şi va reveni sub pragul cerut în 2030.

„În acest document, în acest plan, am decis o traiectorie pe patru ani. Este important pentru noi să îmbunătăţim aceşti parametri, în special a celor care au legătură cu nivelul datoriei, cât mai rapid posibil. Pentru noi este foarte important ca acest plan, şi soluţiile adoptate, să nu ne limiteze dinamica de creştere economică, să nu ne limiteze investiţiile”, a declarat ministrul Finanţelor, Andrzej Domanski (foto).

Polonia mizează pe o creştere economică de 3,1% în 2024 şi una de 3,9% în 2025.

Domanski a subliniat că deficitul mai mare este cauzat şi de creşterea cheltuielilor militare ale Poloniei, care potrivit planurilor autorităţilor de la Varşovia ar urma să fie majorate până la 4,7% din PIB în 2025, de la 4,2% în acest an.

De asemenea, Domanski a precizat că planul pe patru ani nu include tăierea beneficiilor sociale semnificative introduse de precedentul Guvern. În plus, actualul Executiv nu are de gând să renunţe la promisiunile făcute în timpul campaniei electorale, inclusiv cea referitoare la dublarea pragului de la care se aplică impozitul pe venit personal, până la 60.000 de zloţi (15.294 de dolari).

Acest plan, pentru care Varşovia se aşteaptă să primească aprobarea Comisiei Europene undeva la sfârşitul anului, va avea nevoie să fie aprobat şi de Consiliul UE, înainte de intra în vigoare. Apoi Polonia va prezenta măsurile concrete pe care le va aplica pentru atingerea ţintelor anuale de consolidare.

Sursa foto: Gov.pl