El a susţinut în continuare că acest ‘Nu’ de fapt nu este un ‘Nu’ împotriva austerităţii, ci ‘o revenire la valorile Europei’. ‘Acest ‘Nu’ este un mare ‘Da’ Europei democratice’, a adăugat ministrul grec, el considerând de asemenea că rezultatul la acest referendum va fi de acum înainte un ‘instrument de colaborare cu partenerii’.
În pofida tonului conciliant, Varufakis şi-a reluat în această intervenţie criticile faţă de creditorii internaţionali, acuzându-i că ‘în ultimele cinci luni (de când stânga radicală Syriza a preluat conducerea guvernului în urma câştigării alegerilor n.red.) au respins orice dezbatere cu privire la austeritate şi datoria’ externă a Greciei. ‘De cinci luni încercăm să negociem pentru a le explica acest lucru: fără alte împrumuturi, dacă nu le restructurăm pe cele vechi’, a continuat ministrul grec, susţinând că ‘din primul moment, creditorii au încercat să închidă băncile (…) şi să ne oblige să ne cerem scuze pentru criticile aduse programelor eşuate’.
Premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetăţenilor săi să respingă la referendum oferta creditorilor internaţionali, invocând faptul că aceasta implică noi măsuri de austeritate, precum creşteri se taxe şi reducerea unor cheltuieli, cum ar fi pensiile.
Tsipras a susţinut că vrea astfel să obţină un acord ‘mai bun’ şi mai ‘just din punct de vedere social’, el trimiţând creditorilor internaţionali o scrisoare cu propunerile sale. Principalele elemente ale acestor propuneri sunt obţinerea unui nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), şi o nouă ştergere a datoriei externe a Greciei.
Conform rezultatelor parţiale ale referendumului, peste 61% dintre participanţii la scrutin au votat ‘Nu’, împotriva propunerilor creditorilor internaţionali.
Pe de altă parte, vice-cancelarul german susţine că premierul grec Alexis Tsipras a ‘tăiat ultimele punţi’ între ţara sa şi Europa, într-un interviu care va fi publicat luni, 6 iulie, de cotidianul Tagesspiegel.
‘După respingerea regulilor de joc ale zonei euro (…), negocieri asupra unor programe de asistenţă în valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat‘, a subliniat Sigmar Gabriel.
Reacţia sa survine după ce mai mulţi oficiali greci, inclusiv ministrul de finanţe Yanis Varoufakis, au declarat că guvernul de la Atena doreşte să reia imediat negocierile cu creditorii internaţionali (UE şi FMI) şi să ajungă cât mai repede la un acord cu aceştia pentru un nou program de finanţare.