„Insolvenţa este, în opinia mea, o procedură normală în orice metabolism economic şi economia noastră este cu atât mai funcţională cu cât înfiinţarea unei firme deci intrarea, şi ieşirea din piaţă – prin procedura insolvenţei – sunt îmbunătăţite. Dacă am fi avut curajul să utilizăm procedura insolvenţei, încă din anii 90, multe industrii ar fi fost salvate. Poate că astăzi am mai fi avut în România producţie de tractoare, de automobile de teren sau de autocamioane”, a spus ministrul Economiei.
Acesta a apreciat că, de asemenea, nici Compania Naţională a Huilei sau Termoelectrica nu ar fi acumulat „atâtea datorii”.
Varujan Vosganian a subliniat că „insolvenţa este un gest de deontologie profesională inclusiv în domeniul politic şi că, nu trebuie să ne ferim de insolvenţă, uneori cum este cazul Oltchim, aceasta fiind singura şansă de supravieţuire”.
Ministrul Economiei a arătat că la nivelul instituţiei pe care o conduce se apelează foarte des la serviciile practicienilor în insolvenţă deoarece „se doreşte să fie făcută curăţenie în domeniul economic şi anume să fie dezvoltate firmele viabile şi să fie reintrodus în circuitul economic patrimoniul, acolo unde firmele nu mai pot fi finalizate”.
În legătură cu cazurile „importante” din portofoliul Ministerul Economiei, Varujan a evocat Fortuş Iaşi, Aversa Bucureşti, Oltchim Râmnicu Vâlcea exprimându-şi speranţa că ,,fiecare din aceste companii îşi va găsi locul pe care îl merită pe harta economică a României”.
Vineri, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a participat la conferinţa „Dreptul afacerilor”.