Licitaţia, care a durat cinci zile şi în cadrul căreia au fost scoase la vânzare obiecte precum vinuri de colecţie, bijuterii, artă asiatică şi chineză, ceramică şi ceasuri, este un nou semnal cu privire la apetitul tot mai crescut al Chinei pentru investiţiile în produsele de lux.
Vasul rubiniu pe care sunt pictate două flori de lotus datează din perioada Kangxi (1662-1722) şi a fost cumpărat de un colecţionar din Hong Kong, cu 9,5 milioane de dolari, o sumă considerată de 140 de ori mai mare faţă de cea plătită în urmă cu trei decenii pentru un obiect similar.
Pentru cele 57 de piese de ceramică au licitat peste 400 de colecţionari numai în sesiunea de luni dimineaţă, un număr foarte mare de persoane exprimându-şi interesul online sau prin telefon. Vasul, cel mai scump al licitaţiei, a fost în cele din urmă adjudecat de William Chak, un comerciant de obiecte de artă din ceramică din Hong Kong.
„Desigur, la nivelul cel mai de top al pieţei, avem participanţi de peste hotare, dar şi din marea Chină. Însă, raportat la cantitate, cea mai mare parte a obiectelor vândute prin licitaţie merg la colecţionari chinezi, adică se întorc în ţara de origine”, spune Nicolas Chow, preşedinte al Sotheby’s Asia şi şef al departamentului internaţional Chinese Ceramics and Works of Art.
Vasul de porţelan vândut luni a mai fost scos la licitaţie de Sotheby’s în 1983 şi în 1999.