Vasilescu, BNR: Capitalul băncilor a început să scadă din cauza legii dării în plată. Nu ştim cât vor scădea
„La această oră, capitalul băncilor este în pericol. Din clipa în care Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitorul Oficial, clipa 1, şi clipa 2, când această lege a intrat în vigoare în 13 mai, capitalul băncilor a început să scadă treptat şi nu ştim până unde va scădea. Sunt calcule făcute cu cifrele în faţă, cu legile în faţă, şi s-ar putea să vedem cum băncile vor fi constrânse tot mai mult să aducă de afară capital”, a declarat joi Adrian Vasilescu în cadrul unui eveniment pe teme economice. El a precizat că vorbeşte în nume personal, şi nu exprimă opinia BNR.
Nu este vorba de capitalul social al băncilor, ci de capitalul economic, cunoscut la noi sub numele de fonduri proprii. Aici intră printre altele şi activele pe care le au băncile, active care includ şi creditele care după apariţia legii dării în plată trebuiesc ajustate la risc, fapt care în final conduce la diminuarea capitalului suplimentar (componentă a capitalului economic).
La această diminuare rezultată din ajustarea la risc se adaugă necesarul constituirii unor provizioane suplimentare din cauza riscului de neplată, provizioane care conduc la rândul lor la diminuarea capitalurilor. Toate acestea se vor vedea scriptic într-un an poate chiar doi prin scăderea valorii activelor băncii.
Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie şi a intrat în vigoare pe 13 mai.
Conform acesteia, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ştergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituţiei de credit în acest sens