„Inflaţia loveşte fără să ţină seama de ce spune Guvernul, ce spun companiile, ce vrea populaţia. Loveşte”, a spus el, la conferinţa „Upgrade România: Soluţii pentru finanţarea marilor proiecte de investiţii ale României”, organizată de trustul de presă DC Media Group.
El a arătat că, din 2017, România se confruntă cu o inflaţie de 4% – 5% în condiţiile în care inflaţia ideală este 2%.
„În lumea asta, din America până în Japonia, s-a ajuns la o convenţie, că inflaţia trebuie să fie 2%, considerată optimă. Nici mai mult nici mai puţin. 2% este ca un pahar de vin bun băut după masă, care acţionează ca întăritor. Dar un pahar, nu al doilea pahar. Iată că noi, din 2017, bem două pahare la masă, pentru că inflaţia ideală trebuie să fie 2%, iar noi avem 4-5% încontinuu, lună de lună, pe an, pe 12 luni”, a continuat Vasilescu.
Datele publicate de Eurostat pe 18 septembrie arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1% în august, stabilă comparativ cu luna precedentă, şi de 1,4% în Uniunea Europeană, de asemenea stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce România şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.
Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este relativ aproape de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate în România (4,1%), Ungaria (3,2%), Olanda şi Letonia (ambele cu 3,1%) iar cele mai scăzute în Portugalia (minus 0,1%), Grecia (0,1%) şi Spania (0,4%).
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,9% în luna august a acestui an, de la 4,1%, în luna iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,98%, cele alimentare cu 5,02% iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,23%.
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.