Vasilescu (BNR): România ar putea avea o creştere economică care să depăşească 1%, în acest an

România ar putea avea o creştere economică care să depăşească 1% şi poate să meargă la 1,5% - 1,6%, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - joi, 04 iul. 2013, 11:33
Vasilescu (BNR): România ar putea avea o creştere economică care să depăşească 1%, în acest an

‘În mare, lucrurile rămân ca şi în precedentul comunicat (al Institutului Naţional de Statistică n.r.). Stăm relativ bine. Avem ‘la cheia de verificare, acolo unde e feedback-ul’, o cifră mare, ceea ce înseamnă că s-ar putea să avem în acest an un PIB care să depăşească 1% poate să meargă spre 1,5 – 1,6%’, a spus Vasilescu.

Potrivit datelor provizorii ale Institutul Naţional de Statistică (INS) economia României a crescut în termeni reali cu 1,9% în primul trimestrul din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul IV din 2012, avansul a fost de 0,6%.

„Produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 154,233 miliarde lei preţuri curente, conform datelor ajustate sezonier, în creştere, în termeni reali, cu 0,6% faţă de trimestrul IV 2012 şi cu 1,9% faţă de trimestrul I 2012. Pe serie brută, PIB a crescut în primul trimestru cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar faţă de ultimul trimestru din 2012, creşterea a fost de 0,6%, pe serie ajustată sezonier”, arată INS.

Potrivit datelor INS, pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2013 a fost de 120,895 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,2% faţă de trimestrul I 2012.

Comparativ cu prima variantă provizorie, atât dinamica PIB, cât şi a valorii adăugate brute pe ramuri de activitate, nu a înregistrat modificări. Volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale ca urmare a creşterii volumului de impozite colectate la bugetul de stat, de la +1,3% la +1,5%.

Datele INS arată că avansul economiei în primul trimestru a fost determinat, între cele două estimări, de formarea brută de capital fix, de la -0,1% la -1,0%, ca urmare a modificării volumului său cu -4,7 puncte procentuale (de la 99,3% la 94,6%), reducerea fiind determinată de rectificarea valorii investiţiilor realizate în sectorul ‘Administraţii publice’. De asemenea, exportul net de bunuri şi servicii a înregistrat o contribuţia pozitivă la creşterea PIB, de 4,4 procente, în perioada menţionată.

Comisia Naţională de Prognoză a menţinut la 1,6% estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut în 2013, în prognoza de primăvară pe termen mediu 2013-2016, aceeaşi cifră fiind avansată de instituţie şi în martie, în prognoza de iarnă.

Potrivit CNP, Produsul Intern Brut al României se va cifra la 623,3 miliarde de lei în acest an.

Instituţia a menţinut şi estimările privind creşterea economică a ţării din următorii trei ani, România urmând să înregistreze un avans al PIB de 2,2% în 2014 (660,6 miliarde de lei), 2,4% în 2015 (696,3 miliarde de lei) şi de 3% în 2016 (734,7 miliarde de lei).

Te-ar mai putea interesa și
A început construcția unei uriașe uzine chimice în Kazahstan, proiect de 7 mld. USD în care este implicată KazMunayGas, patronul Rompetrol
A început construcția unei uriașe uzine chimice în Kazahstan, proiect de 7 mld. USD în care este implicată KazMunayGas, ...
Pe 31 martie 2025, au fost fundați primii piloni ai viitoarei uzine de producție a polietilenei Silleno, situată în regiunea Atyrau din Kazahstan, potrivit unei informări a KazMunaygas (KMG),......
Zona euro – Șomajul a scăzut uşor, în februarie (date Eurostat)
Zona euro – Șomajul a scăzut uşor, în februarie (date Eurostat)
Rata şomajului în zona euro s-a situat la 6,1% în februarie, în scădere de la 6,2% luna precedentă, în timp ce în ...
Semnal de alarmă. De ce plătesc românii scump incompetenţa şi interesele obscure din piaţa de echilibrare din energie – România nu va putea deveni o piaţă modernă dacă dezechilibrele vor fi tratate ca o povară (APCE)
Semnal de alarmă. De ce plătesc românii scump incompetenţa şi interesele obscure din piaţa de echilibrare din energie ...
România plăteşte scump incompetenţa, lipsa de transparenţă şi interesele obscure din piaţa de echilibrare, în loc ...
Vești bune pentru toți șoferii! Prețurile RCA au scăzut pentru prima dată în ultimii ani. Ce șoferi au cel mai mult de profitat și ce urmează în 2025-Document
Vești bune pentru toți șoferii! Prețurile RCA au scăzut pentru prima dată în ultimii ani. Ce șoferi au cel mai mult ...
Pentru prima dată după falimentul City Insurance, din octombrie-noiembrie 2021, prețurile RCA au început să scadă, ...