Vasilescu, BNR: România nu este pregătită pentru zona euro
‘În ceea ce ne priveşte pe noi, cred că a vorbi despre o strategie a României, chiar între zona euro şi zodia leului sau invers, este un lucru foarte important, dar cred că noi nu suntem încă pregătiţi pentru aşa ceva. La urma urmei cred că avem nevoie de mai multe strategii. S-a vorbit deja despre o strategie de locuire, dar noi avem acest dar: aprindem un fitil, îl lăsăm să ardă un timp, o săptămână, o lună, uneori un an şi apoi lucrurile se sting. Despre o strategie de locuire a vorbit vicepremierul Dâncu pe precedenta Guvernare, a venit cu dovezi, a venit cu exemple, a venit cu idei şi totul s-a stins. Nu mai auzim astăzi despre o strategie de locuire’, a spus miercuri Adriana Vasilescu, la o conferinţă privind strategia de dezvoltare a României.
În opinia acestuia, creditul este un motor al economiei şi al bunăstării, deşi în societatea românească există multe opinii contradictorii în privinţa creditelor, iar una dintre acestea spune că ‘ băncile în perioada 2004/2005 – 2008 au avut bani cu ghiotura, au dat credite cu două mâini, lumea a luat cu 10 mâini şi s-au făcut nenumărate case’. Vasilescu arată însă că opiniile de acest gen nu sunt susţinute de cifrele oficiale.
‘Când vorbim despre locuinţe şi despre credite pentru locuinţe este o discuţie foarte mare, deoarece creditul, care este un motor al economiei şi un motor al bunăstării (…) este socotit astăzi pentru multă lume din societatea românească duşmanul public numărul 1. Inamicul public numărul 1, creditul. Uitaţi-vă pe Facebook, punctul de întâlnire petnru naţiunea noastră şi o să vedeţi acolo şi o să vedeţi foarte multe fraze ca asta: debitorii sunt sclavii băncilor. Sigur că băncile mai au încă ceva timp până să se maturizeze. (…). Însă noi suntem în situaţia de a gândi despre o strategie românească sau despre mai multe strategii, dar avem nevoie de o strategie de locuire. Lumea crede însă aşa: băncile în perioada 2004/2005 – 2008 au avut bani cu ghiotura, au dat credite cu două mâini, lumea a luat cu zece mâini şi s-au făcut nenumărate case. Acum doi ani apărea informaţia că 900.000 de familii sunt în situaţia de a fi aruncate din casă pentru că nu şi-au plătit creditele, dar niciodată restanţele la creditele pentru case nu au depăşit 10%, nici în perioadele cele mai grele şi atunci făcând un calcul s-a ajuns la concluzia că s-au construit 9 milioane de case pe credite. Analizele de piaţă spun însă că toate creditele imobiliare nu sunt mai mult de 340.000, deci nu 9 milioane. Adică 340.000 de credite imobiliare din totalul de 7,4 milioane de credite’, a explicat consilierul BNR.
Vasilescu susţine că România are în prezent un deficit de aproximativ un milion de case, iar la un asemenea deficit este nevoie de ‘o strategie de locuire inteligentă, înţeleaptă şi cu faţa la realitate’.
‘Poate că sunt mai multe sau mai puţine, dar aici se înscrie deficitul, în jurul a unui milion de case, iar la un deficit atât de mare ne trebuie neapărat o strategie de locuit, una inteligentă, înţeleaptă şi cu faţa la realitate’, a adăugat consilierul de strategie al BNR.
Adrian Vasilescu, a participat miercuri la a III-a ediţie a Conferinţei ‘Strategia de dezvoltare a României’ cu tema ‘Între zona euro şi zodia leului’, eveniment organizat de grupul de presă Bursa.