Vasilescu (BNR): Soluția problemelor României nu poate fi alta decât investițiile

Economica.net
19 09. 2013
vasilescu_1_74843400_17036300

„Va fi nevoie de mulți investitori pe care i-am putea atrage prin legi bune și stabile (…). În Uniunea Europeană, România este pe locul șapte ca populație, dar pe locul 17 ca nivel al Produsului Intern Brut /PIB/, de circa 130 miliarde de euro’, a spus Vasilescu.

În opinia reprezentantului BNR, pentru ca România să ajungă la o creștere economică sustenabilă, este nevoie de reducerea datoriei publice, reducerea deficitelor (intern și extern), accelerarea creșterii PIB-ului, o ocupare adecvată, o mai bună distribuție a veniturilor și o preocupare sănătoasă pentru lucrul bine făcut.

„Tot mai multe proiecții contribuie la stimularea dezbaterilor privind reconsiderarea modului de utilizare a resurselor într-un moment în care riscurile majore amenință bunăstarea și prosperitatea. Savanții spun că bunăstarea trebuie decuplată de creșterea consumului de resurse. Economia globală actuală, clădită pe o creștere la nesfârșit a consumului de resurse materiale și financiare, este la sfârșitul unui ciclu. Cum depășim criza de sustenabilitate? (la nivel global—n.r.) Ea este vizibilă prin intermediul problemelor sociale, financiare, economice și ecologice, care se manifestă la nivel planetar”, a arătat acesta.

Potrivit lui Vasilescu, orice schimbare radicală se poate produce doar prin intermediul acordurilor globale.

„Luând în considerare procedurile anevoioase și de durată pentru încheierea unor astfel de acorduri, soluția generalizată este că guvernele naționale, administrațiile locale, companiile și societatea civilă trebuie să identifice soluții ad-hoc. Cum va fi la noi (în România—n. r.)? Problema creșterii sustenabile trebuie să ne preocupe în primul rând. În același timp vom fi obligați să mai reducem ceva din decalajul de performanță ce desparte România de țările dezvoltate. Dar va putea fi dusă o bătălie atât de grea într-o societate în mare parte descurajată și, în plus, obișnuită să gândească și să acționeze pe termen scurt? Iată o întrebare cardinală care așteaptă răspuns’, a afirmat Vasilescu.

Referindu-se la economia globală, consilierul guvernatorului BNR a menționat necesitatea trecerii de la economia actuală lineară la o economie circulară—un nou sistem de organizare a producției și consumului, bazat pe recondiționarea produselor care, altfel, ar fi aruncate, și a evocat posibilitatea impozitării dure a consumului de resurse, de materiale, în același timp cu o scădere substanțială a impozitării muncii.

„Nu putem să vorbim despre tendințe nicăieri în lume la ora actuală. Este dramatic. Putem vorbi doar de proiecții în economia actuală. Lumea este la răscruce, știm exact ce s-a întâmplat, dar nu știm încă încotro o s-o apuce lumea. (…) Timp de 40 de ani am trăit din rezerve, în general din resurse, iar criza resurselor a venit deja. (…) Marea problemă este asigurarea bunăstării în condițiile unei creșteri economice încetinite, dușmanul cel mai crud fiind viziunea pe termen scurt’, a mai spus Adrian Vasilescu, referindu-se la proiecțiile Clubului de la Roma.