Vasilescu, BNR: Urgenţa nr 1 pentru sistemul bancar este să nu cadă nici o bancă. Azi vor fi informaţii despre provizionarea ratelor amânate
Băncile comerciale sunt în aşteptarea unor informaţii, analize, dispoziţii de la BNR care să le permită să ia decizia dacă pot amâna ratele la o serie de credite şi de câte rate amânate pot beneficia clienţii, în funcţie de riscul fiecărei bănci.
În acest context, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru ECONOMICA.NET că „BNR nu poate da dispoziţii despre ce să facă băncile în cazul dobânzilor, pentru că băncile comerciale nu sunt în subordinea BNR. La ora actuală vorbim de o împărţire a riscului între bănci şi clienţii acestora. Pentru că, urgenţa numărul unu a sistemului bancar este să nu cadă vreo bancă. Sistemul bancar trebuie să rămână integral în picioare. Nici o bancă nu trebuie să cadă pentru că ele trebuie să aibă acum o imunitate sporită pentru a putea susţine şi finanţa economia”.
BNR face analize asupra efectelor pe care acordarea unei scutiri de provizioane pentru băncile care acordă înlesniri/amânări la plata ratelor le pot avea asupra sistemului şi a fiecărei bănci în parte, chiar dacă există consensul de a se acorda aceste scutiri de provizioane pentru creditele care vor avea amânări la plata ratelor.
Deteriorarea indicatorilor unei bănci se reflectă asupra întregului sistem.
Cinci dintre băncile comerciale din România au anunţat o serie de înlesniri la plata ratatelor pentru credite. Totuşi, doar Raiffeisen Bank şi Banca Românească sunt cele care şi-au asumat chiar riscul constituirii de provizioane, până la o clarificare venită din partea BNR. Pentru întârzieri de 29 de zile de la plata ratelor, inclusiv la cardurile de credit, băncile nu sunt obligate să constituie provizioane, nici să facă raportări la Biroul de Credit.