Vasilescu despre căderea leului: BNR poate să intervină în orice clipă
Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat pentru RTV.NET că Banca Naţională „poate sa intervină în orice clipă pentru a stopa deprecierea alarmantă a monedei naţionale în raport cu euro. „BNR are legea de partea ei şi are şi mijloacele financiare. Dacă intervine sau nu, nu pot spune. Nicio intervenţie nu se anunţă”, a declarat oficialul.
Acesta a explicat că cauzele scumpirii euro se regăsesc pe pieţele externe. „Este limpede că este o ieşire din ritm. Asta se intâmplă peste tot în lume. Sunt momente de ieşire din ritm. Dacă ne uităm în interior,nu vom găsi cauze pentru că nu s-a schimbat nimic. Trebuie să ne uităm afara. Toate pieţele din jur au asemenea ieşiri din ritm. Asta înseamnă ca este o chestiune mai generală. Această viitură globală a plecat din Africa. Cat va dura? Eu nu pot să ştiu. BNR nu are dreptul să vorbească atunci când se referă la o piaţă pe care o controlează”, a mai spus Vasilescu menţionând că în Polonia şi Ungaria deprecierea monedei naţionale a fost mai mare decât în România.
Întrebat despre impactul prăbuşirii leului asupra consumului, oficialul BNR a declarat că nu are o creştere negativă.” Este una pozitivă pe toate palierele de consum. Sunt doi indicatori. Avem datele din aprilie şi vedem că faţă de martie este o creştere foarte mare la consum, de aproape 10%”, a specificat acesta. „Pe consumul general avem o scădere la carburanţi şi una destul de mare de aproape 4%. Asta arată că există o preocupare pentru economisire”, a mai declarat Vasilescu.
Cât despre românii care au credite în euro, Vasilescu spune că nu le poate da niciun sfat, întrucât a lua un credit în euro „este o indicaţie limpede că ţi-ai asumat un risc”. „Până şi în criteriile băncilor se introduce acest risc valutar şi creditul urcă puţin”, a mai precizat oficialul BNR.
Cotaţia leului a urcat accentuat în raport cu euro la începutul sesiunii de vineri, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012.
În ultimele şapte şedinţe, leul a pierdut 5,1% faţă de euro la cursul BNR.