Într-o luare de poziție critică la adresa Comisiei Europene și a lui Frans Timmermans, responsabil de Green Deal, Hildegard Müller, cea care conduce puternica asociație a constructorilor auto germani Verband der Automobilindustrie (VDA) a menționat că interzicerea vânzărilor de mașini alimentate cu benzină și motorină în 2035 „este opusul deschiderii către tehnologie pe care Comisia și vicepreședintele său Timmermans l-au susținut întotdeauna. Restricționarea tehnologiilor la o singură opțiune într-o perioadă atât de scurtă este discutabilă și, în plus, nu ia în considerare în niciun fel interesele consumatorilor”.
Considerentele Comisiei Europene de a reduce așa-numitele valori limită ale flotei pentru vehiculele noi la zero începând cu 2035 ar impune, de fapt, industria auto europeană să aducă pe piață numai vehicule cu baterie electrică. Acest lucru nu ar însemna doar sfârșitul motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibridului plug-in și este opusul deschiderii către tehnologie pe care Comisia și vicepreședintele său Timmermans l-au susținut întotdeauna.
„Electrificarea este o sarcină uriașă la care sunt angajați producătorii și furnizorii. Industria auto este deja la viteză maximă pe calea către o mobilitate neutră din punct de vedere climatic. Numai în Germania companiile vor investi aproximativ 150 de miliarde de euro în această transformare până în 2025.
UE trebuie să creeze acum condițiile-cadru pentru ca această transformare să aibă succes. Din acest motiv, este importantă și o evaluare a impactului – care, din păcate, nu a fost încă efectuată – care ia în considerare efectele economice și sociale. Efectele asupra locurilor de muncă, în special în zona furnizorilor, vor fi considerabile. În numele VDA, Institutul Ifo a calculat că aproximativ 215.000 de locuri de muncă ar putea fi afectate până în 2030, chiar și cu obiectivele anterioare ale UE.
Pentru a atinge obiectivele Comisiei sunt necesare stații de încărcare în toate regiunile Europei. Acest lucru nu se întâmplă. Comisia nu dorește să livreze exact această parte a Green Deal. Cerem CE să se asigure că dezvoltarea infrastructurii de încărcare este luată în cele din urmă în serios de toate statele membre”, declară cu vădit reproș șefa VDA.
Conform site-ului Politico.eu, oficialii de la Bruxelles discută stabilirea unei noi ținte de interzicere a vânzărilor de mașini alimentate cu benzină sau motorină în Uniunea Europeană. Schimbarea față de planul actual este uriașă, producătorii de mașini având la dispoziție doar următorii 14 ani.
Noile reguli pentru reducerea emisiilor de CO2 ar fi parte a revizuirii standardelor prezente în Green Deal care prevedeau atingerea emisiilor zero abia în 2050. Mai mult chiar, sursele Politico arată că oficialii Comisiei analizează în prezent posibilitatea de a impune o reducere a emisiilor cu 60% până în 2030, mult peste obiectivul de 37,5% menționat inițial. Apoi, în 2035, obiectivul ar putea fi de reducere cu 100%.
– Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico
– Audi și-a stabilit prioritățile: din 2032 va avea în gamă doar mașini electrice