Vești bune de la Guvern pentru toți salariații din România. Vor încasa mai ușor salariile dacă lucrează la firme cu probleme în criza COVID- OUG

17 02. 2021
salariul_minim_crescut___shutterstock_com_77728400

Potrivit notei de fundamentare a documentului, care poate fi consultată în galeria foto a acestui text și la finalul materialului, decizia vine în completarea măsurilor de adaptare a legislației insolvenței luate prin legea 55/2020, în contextul declanșării crizei Coronavirus și a declarării stării de urgență și, mai apoi, de alertă, pe teritoriul  României.

Principalele modificări aduse la Legea Insolvenței, majoritatea în sensul protejării debitorilor, pot fi consultate într-un material publicat anul trecut de # economica#. la momentul apariției legii.


Pe fond, principala modificare adusă legii 200/2006 privind Fondul de Garantare a Creanțelor Salariale vizează articolul 2 al actului normativ. În forma sa din 2006, acest articol arată următoarele: ” Din Fondul de garantare se asigură plata creanțelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă și din contractele colective de muncă încheiate de salariați cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii insolvenței și față de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parțiale a dreptului de administrare, denumiți în continuare angajatori în stare de insolvență.”. Proiectul de OUG vine și elimină obligativitatea ca împotriva firmelor vizate să fi fost dispusă măsura ridicării totale sau parțiale a dreptului de administrare, ceea ce înseamnă că salariații oricărei firme în insolvență (fie ca procedura a fost deschisă chiar de firmă, fie ca fost deschisă de creditorii săi) vor putea apela la fond.

A doua modificare majoră vine ca urmare a primei modificări și arată că angajatorii vor trebui să completeze sumele plătite suplimentar din Fond, conform Codului Fiscal plus dobânda BNR de la data plății creanțelor. Plata se va face în 30 de zile de la data notificătii, iar dacă acest termen este depășit autoritățile vor putea trece la executarea silită a angajatorilor.Noile reguli nu se vor aplica și pentru cererile depuse anterior adoptării, iar la 60 de zile de la publicarea în MO, autoritățile trebuie să modifice și normele de aplicare.

AICI poți vedea legea 200/2006, care arată în ce condiții poți solicita plata salariilor, dacă lucrezi la o firmă intrată în insolvență.