Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni miercuri şi va revizui şi provizioanele pentru linia de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA). Finanţarea de la ELA este esenţială pentru supravieţuirea sectorului bancar din Grecia şi, în consecinţă, pentru menţinerea acesteia în zona euro.
La începutul acestei luni, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanţării băncilor greceşti a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul ELA de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
‘Nu va avea loc o oprire bruscă a ELA în cursul acestei săptămâni’, a declarat o sursă din interiorul BCE.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să majoreze cu cinci miliarde de euro, până la 65 de miliarde de euro, plafonul liniei de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA). Decizia BCE a venit pe fondul retragerii depozitelor din băncile greceşti, care, potrivit unei surse bancare, se ridică, în medie, la 300 – 500 de milioane de euro pe zi.
Peter Praet, membru în consiliul executiv al BCE, a subliniat, însă, că finanţarea de la ELA se acordă doar instituţiilor de credit solvabile, în timp ce preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a cerut introducerea unor standarde stricte pentru finanţarea de la ELA.
Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.
AGERPRES