Vești bune pentru șoferi. Coronavirus pune ordine în piața asigurărilor: servicii online, mai puține daune și chiar service la ușa păgubitului

Ceea ce nu au reușit concurența din piață, autoritatea de reglementare, Poliția sau asociațiile pentru protecția consumatorului pare să reușească pandemia de Coronavirus. Standardele din piața locală a asigurărilor cresc, în timp ce numărul și costul accidentelor rutiere, cea mai mare problemă a industriei, încep să scadă.
Şerban Buşcu - mie, 25 mart. 2020, 19:24
Vești bune pentru șoferi. Coronavirus pune ordine în piața asigurărilor: servicii online, mai puține daune și chiar service la ușa păgubitului

Pandemia de Coronavirus împinge de la spate piața asigurărilor din România, tradițional una dintre cele mai rigide din Europa. Firmele pun accent pe serviciile online de calitate și pe cele la domiciliul clientului, iar frecvența și severitatea daunelor încep să scadă. Sunt două fenomene așteptate de multă vreme în piață și în rândul clienților, fără rezultat, până acum. În primul rând, măsurile luate de autorități în sensul limitării deplasării oamenilor vor duce, automat, la o reducere semnificativă a circulației automobilelor și, deci, la reducerea frecvenței daunelor. Frecvența daunei este un indicator specific ce arată câte mașini dintre cele asigurate RCA fac un accident pe parcursul unui an. Toți specialiști cu care a discutat ECONOMICA.NET apreciază că acest indicator va scădea, deși încă nu pot emite o estimare concretă. Automat, scăzând numărul accidentelor va scădea și rata daunei, adică ponderea plăților de daune în primele brute subscrise de companiile de asigurare. Acest lucru se va întâmpla mai ales pe zona RCA, unde primele brute nu ar trebui să scadă foarte mult, având în vedere că este o asigurare obligatorie.

ECONOMICA.NET a mai scris în urmă cu câteva zile despre intențiile companiilor de asigurări de a se concentra pe zona digitală, în contextul măsurilor de protecție împotriva infecției cu Coronavirus, însă de atunci lucrurile au evoluat. Dacă la acel moment companii precum Allianz Țiriac, Asirom, Omniasig, Groupama sau Uniqa anunțau că simplifică procedurile de vânzări și de constatare online a daunelor ori că pun la dispoziția clientului consultanță telefonică, acum vorbim deja despre două decizii în premieră. 

Vezi aici ce măsuri au luat majoritatea firmelor de asigurare în contextul pandemiei

Omniasig lansează un fel de service mobil, adică o unitate de tip „door to door” care ia mașina avariată din locul unde o lasă clientul, o duce în service, o repară, o sterilizează și o returnează în timp ce City Insurance a anunțat oficial lansarea primei de aplicații disponibile și pe mobil pentru constatarea, evaluarea și achitarea daunelor. De menționat că serviciul Omniasig este disponibil și pentru păgubiții din RCA, dar se adrsează mai ales clienților cu asigurări CASCO( compania fiind unul dintre cei mai mari trei jucători pe acest segment), iar serviciul City Insurance se adresează păgubiților din zona RCA( City Insurance fiind cel mai mare vânzător de RCA).

 

Sub semnul Pandemiei: Două premiere în zona serviciilor din asigurări


Deși există mai multe firme de asigurări care au servicii de tipul video constatare sau constatare online, City Insurance este prima companie din România care vine cu o aplicație despre care spune că permite rezolvarea completă a unui dosar de daună, de la distanță, adică parcurgearea tuturor etapelor, de la avizare și constatare la plata daunei. Proiectul, lansat în teste de aproximativ două luni, dar anunțat oficial abia zilele trecute este unul foarte curajos, mai ales în condițiile în care City gestionează peste 150.000 de dosare de daună RCA anual, ca principal asigurător pe acest segment.

Deși inițial nu avea legătură cu pandemia Coronavirus, City Insurance promovează acum CityinsClaimsAssist ca o măsură de protecție a clienților.

Aplicația se poate folosi în orice moment al zilei, chiar de la locul evenimentului. Cu ajutorul acesteia, informează compania, utilizatorii beneficiază de: conectare rapidă în aplicație și încărcarea informațiilor de la locul evenimentului, asistență și instrumentare facilă a dosarului de daună, primirea unei oferte de despăgubire directă și comunicarea în aplicație cu inspectorul de daune City Insurance sau brokerul mandatat de către client, posibilitatea redirecționării către una din unitătile de reparații autorizate, posibilitatea plății despăpgubirii direct în cont.

Omniasig marchează a doua premieră absolută forțată de pandemie și vine cu un serviciu de tip door to door. Valet Service le permite clienților Casco ai companiei să își repare autovehiculele fără a se deplasa și fără a se expune unui posibil pericol. În primele faze, păgubitul avizează dauna prin call center, apoi face constarea video a daunei și primește instrucțiuni de la un specialist Omniasig.

Autovehiculul avariat va fi preluat de la domiciliul asiguratului și transportat pe o platformă în service-ul autorizat partener OMNIAȘIG. După finalizarea reparației, clientul va primi autovehiculul acasă, spălat, complet igienizat și dezinfectat. Preluarea și predarea autovehiculului va fi realizată în condiții de maximă igienă, personalul fiind echipat cu echipament de protecție specific (mănuși, mască etc.).

De acest serviciu beneficiază și păgubiții pe polițe RCA de la OMNIAȘIG. Dacă păgubitul dorește să beneficieze de serviciul Valet Service al OMNIASIG, el va trebui să specifice acest lucru la call-center, în momentul în care avizează dauna și, ulterior, să urmeze pașii descriși mai sus.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...