Vești bune pentru șoferi. Un antreprenor clujean promite să rezolve complicațiile cu daunele RCA: Despăgubirea se va plăti în maximum 48 de ore

Din primăvara anului viitor, șoferii din România ar trebui să aibă la dispoziție un instrument care să le rezolve una dintre marile probleme cu care se pot confrunta în trafic: gestionarea dosarului de daună pe RCA în cazul unui accident. Instrumentul se numește PayPact, o aplicație anunțată deja de către antreprenorul clujean Dan Cobeanu, cel care a lansat și a apoi a vândut  roviniete.ro, cel mai utilizat portal pentru achiziția online de viniete. Aplicația a fost deja prezentată unora dintre asigurătorii RCA, dar și celor mai importanți brokeri de pe acest segment, intermediarii urmând să fie principalul canal de promovare și vânzare pentru PayPact.
Şerban Buşcu - joi, 10 dec. 2020, 20:48
Vești bune pentru șoferi. Un antreprenor clujean promite să rezolve complicațiile cu daunele RCA: Despăgubirea se va plăti în maximum 48 de ore

Dacă va funcționa așa cum își doresc cei care au dezvoltat-o, aplicația are potențialul de a genera o adevărată revoluție, în condițiile în care va fi pentru prima dată când în România se va putea face electronic constatarea amiabilă, rezolvând astfel o mare problemă logistică și reducând mult timpii și costurile specifice procedurilor de gestionare a unui dosar de daună pe RCA. Din acest punct de vedere, PayPact pare că este așteptată cu interes inclusiv de asigurători și brokeri.

Din perspectiva păgubiților, beneficiile unei astfel de aplicații, în măsura în care ea va convinge inclusiv jucătorii mari din RCA, sunt evidente, mai ales într-o perioadă în care întârzierile la plată, plățile parțiale sau refuzul de a plăti sunt la ordinea zilei. Problemele de acest tip se văd inclusiv din numărul record de petiții primite de ASF de la păgubiți nemulțumiți. Cel mai probabil, anul acesta numărul reclamațiilor va sări serios de 30.000, record al tuturor timpurilor, dintre care cel puțin 15.000 făcute de persoanele fizice păgubite în nume propriu, iar restul venite de la avocați, service-uri și alți intermediari sau mandatari.

PayPact promite, simplu, că plata despăgubirii se va face în cel mult 48 de ore de la aprobarea dosarului de către asigurător. Mai important decât atât, aplicația promite să comprime și timpii anteriori avizării, adică constatul amiabil între șoferul vinovat și cel păgubit, constatarea și evaluarea daunei. În aceste etape apar cele mai multe probleme. Cum se va întâmpla acest lucru explică un comunicat al PayPact.

„Inovația PayPact constă în procesul de înregistrare a dosarelor de daune prin intermediul aplicației web. PayPact a creat un user flow complet care permite realizarea dosarului de daună pe smartphone, în câteva minute de la producerea accidentului. Informațiile sunt preluate în mare parte automat, împreună cu imaginile şi documentele aferente. Ulterior, acestea sunt procesate de evaluatorii acreditați şi trimise societății de asigurare împreună cu o evaluare a daunelor. După aprobarea asiguratorului, PayPact transferă banii direct în contul clientului în maximum 48 h.”, arată sursa citată. 

Potrivit informațiilor oferite ECONOMICA.NET de Dan Cobeanu, valoarea maximă a daunei ce va putea fi procesată prin PayPact se oprește la 1.000 de euro. Dezvoltatorul aplicației nu exclude ca și păgubitul să plătească o anumită sumă pentru utilizarea acesteia, nu doar asigurătorul, însă lucrurile nu sunt încă stabilite clar.

” În funcție de colaborarea agreată cu fiecare societate de asigurare vom stabili care sunt costurile pentru părțile implicate. Toate informațiile de interes vor fi disponibile pentru toți cei interesați imediat ce le vom finaliza.”, ne-a declarat Cobeanu.


Aplicația a fost prezentată brokerilor mari și câtorva asigurători, iar lansarea ar putea fi în primăvară. Cobeanu: „PayPact va colabora cu acei asigurători care înțeleg plus valoarea adusă prin participarea la acest ecosistem”


Una dintre marile  provocări ale antreprenorului va fi să atragă suficiente societăți de asigurare astfel încât să poată acoperi cât mai multe cazuri, să formeze o masă critică. Problema în România este piața foarte concentrată. Doar două firme de asigurare (City Insurance și Euroins) realizează peste 70% din vânzări, adună peste 80% din numărul total de polițe și tot atât din dosarele de daună. Altfel spus, în lipsa ambelor, aplicația ar acoperi doar o foarte mică parte din daune. Viziunea lui Cobeanu pare însă una pe termen mediu și lung, antreprenorul fiind convins că beneficiile oferite de aplicația sa vor duce în timp la formarea unui ecosistem la care vor vrea să adere companiile și clienții lor. 

” Valoarea pentru clienţi este cu atât mai mare cu cât la initiaţiva noastră aderă cât mai multe companii de asigurare, mergând astfel dincolo de simple parteneriate şi creând un adevărat ecosistem. Fiind prima platformă care pune la dispoziţia societăților de asigurare o metodă modernă, sigură şi rapidă de interoperabilitate a datelor (în doar câteva minute de la producerea daunelor), PayPact salvează timpul ambelor societăţi (a asiguratului şi a păgubitului), şi crește în acelaşi timp nivelul de satisfacție a clienților prin ușurința și eficiența procesului de declarare a daunei, dar și prin încasarea rapidă a banilor. PayPact va colabora cu acei asiguratori care înțeleg plus valoarea adusă prin participarea la acest ecosistem. Eficientizarea întregului proces, de la ghidarea clientului în realizarea dosarului de daună până la plata despăgubirii salvează resurse financiare și de timp semnificative.”, a explicat antreprenorul răspunzând întrebărilor ECONOMICA.NET.

Din informațiile noastre, Cobeanu a discutat deja cu cei mai mari brokeri din domeniu și intenționează ca aceștia să fie principalul canal de promovare și distribuție a aplicației. Prin intermediul brokerilor, aplicația s-ar putea conecta și la sistemul cel puțin uneia dintre cele două mari companii vânzătoare de RCA.

 

Avantaj major pentru asigurători în „războiul” cu service-urile: Plata despăgubirilor se va face în contul bancar al păgubitului, în maximum 48 ore de la aprobarea asigurătorului. Schimbarea normei RCA ar aduce mult mai multă claritate

Pe de altă parte, aplicația ar trebui să fie atrăgătoare pentru marii jucători din RCA, în condițiile în care cu ajutorul PayPact ar putea scăpa de ceea ce ei consideră în ultima vreme ca fiind cel mai mare dușman, adică service-urile independente. Aceasta pentru că aplicația se va concentra în primul rând pe plata daunei direct în contul păgubitului, adică pe așa numitul sistem de „regie proprie”, pe care încearcă să îl promoveze și asigurătorii.

Astfel, rolul service-urilor se reduce la a repara mașina pe banii păgubitului, în condițiile păgubitului, nemaiavând acces la procedurile de constatare și evaluare a daunei. Cele două mari firme de asigurări RCA (City Insurance și Euroins), dar nu numai ele, acuză service-urile independente că utilizează tarife nejustificat de mari pentru ora de manoperă și pentru mașina la schimb oferită pe timpul reparației încărcând astfel masiv devizele trimise către asigurător. Service-urile, la rândul lor, răspund că asigurătorii nu plătesc la timp și integral facturile, iar rezultatul este un număr impresionat de procese și reclamații la ASF. Numai cele două companii mari de pe piață sunt implicate în peste 20.000 de procese cu service-urile, potrivit unor estimări.

Prin plata direct în contul clientului, în 48 de ore, așa cum explică Dan Cobeanu că va propune clienților, aplicația PayPact ar rezolva problema acestui conflict, în condițiile în care se găsesc formulele contractuale care să se încadreze în actuala legislație RCA. Dacă păgubitul nu va fi mulțumit de oferta directă, va putea merge și pe calea asigurătorului, și această a doua variantă fiind un avantaj pentru asigurători, pentru că vor direcționa păgubitul către service-urile agreate, cu care au contract. 

Deși spune că a gândit aplicația astfel încât să funcționeze în actualele condiții legislative specifice RCA, Dan Cobeanu recunoaște, totuși, că legea și normele nu sunt perfecte și că modificarea normei ASF 20/2017, la care se lucrează în această perioadă, ar aduce o mai mare claritate.

„Din păcate, ne lovim în foarte multe domenii de o legislație mai puțin clară și interpretabilă. Într-adevăr sunt scăpări și în ceea ce privește legislația din domeniul asigurărilor. Să nu uităm totuși că vorbim de un domeniu extrem de vast și complex. Noi am gândit aplicația astfel încât să poată fi implementată și raportată la actualul cadru legislativ, însă în mod cert, salutăm ideea de a modifica Norma 20/2017. Dacă varianta finală a modificărilor va fi una clară și care nu lasă loc arbitrariului, lucrurile vor decurge mult mai ușor pentru toți actorii implicați în acest proces.”, a spus Cobeanu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...