Vedetele americane Apple, Intel şi Coca Cola, de vânzare la Bucureşti. Preţurile probabile?

Aceste acţiuni şi alte două mari vedete ale Bursei din New York: Visa şi Bank of America, se vor putea tranzacţiona de mâine, în lei,  la Bursa din Bucureşti. Toate cele cinci au avut rate de profit pozitive pe pieţele lor. Iată şi alte indicii despre evoluţia probabilă a preţurilor, de la analiştii casei de brokeraj Tradeville, care face posibilă tranzacţionarea titlurilor la Bucureşti.
Adrian N. Ionescu - mar, 17 apr. 2012, 13:29
Vedetele americane Apple, Intel şi Coca Cola, de vânzare la Bucureşti. Preţurile probabile?

Acţiunile Apple Inc., Bank of America Corporation, Intel Corporation, The Coca-Cola Company şi Visa Inc. vor intra mâine la tranzacţionare pe sistemul alternativ (ATS) al Bursei de Valori Bucuresti, „pe fondul unor marje nete de profit pozitive“, spun analiştii Tradeville. Rezultatele companiilor le-au adus şi creşteri ale preţurilor la bursele „de domiciliu“.

Tranzacţionarea celor cinci titluri este posibilă la BVB în urma achiziţiei iniţiale de acţiuni de către Tradeville, care este şi formator de piaţă (market – maker), asumându-şi cotaţii ferme de vânzare şi cumpărare.

Astfel, investitorii vor avea mereu contraparte în tranzacţii. Blocul de tranzacţionare este de o acţiune, iar variaţia maximă de preţ este de +/-25% faţă de preţul de referinţă.

Acţiunile vor fi disponibile la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în intervalul orar 16:30 – 18:30.

 

Cât de ieftine sunt acţiunile Coca Cola

La preţul de 62,5 dolari / acţiune la New York, titlurile Coca-Cola (COKE.O) „par a fi subevaluate“, în comparaţie cu media sectorului (cu Pepsico Inc. şi Dr. Pepper Snapple Group în prim plan). Dintre indicatorii tehnici invocaţi perntru Coca-Cola, se disting cei de profitabilitate. „Randamentul capitalului (ROE) este cu 10% mai scăzut faţă de media celorlate două companii, în special din cauza gradului mai mic de îndatorare”, precizează analistul Tradeville, Bogdan Gherghe.

“Luând în calcul rezultatele financiare din ultimele trimestre, se pare că planul de dublare a vânzărilor în intervalul 2009-2020 este pe drumul cel bun. Echipa puternică de management şi notorietatea brandurilor ne întăresc opinia că 2012 va fi un an pozitiv pentru Coca-Cola”, explică Bogdan Gherghe. De asemenea, încrederea în evoluţia favorabilă a companiei reiese şi din faptul că, la începutul lunii februarie, conducerea companiei a anunţat un program de îmbunătăţire a productivităţii, prin care să se economisească anual 350 – 400 milioane de dolari.

 

Visa profită de „migraţia către moneda electronică“

La aproape 121 de dolari pe acţiune, paradoxal, Visa (V.N) „nu este o acţiune ieftină tocmai pentru că prezintă un potenţial de creştere important, prin prisma migrării (plăţilor, n.r.) către moneda electonică, aşa-numita monedă a viitorului”, consideră Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville.

Lupta dintre marile companii ce opereaza sisteme de plăţi electronice se duce pe frontul înnoirii tehnologiilor. Visa a lansat recent V.me, un serviciu de plăţi menit să concureze cu PayPal şi cu Google Wallet. „Visa şi MasterCard nu pot accesa anumite segmente de pe pieţele emergente, cum ar fi cea chineză, unde majoritatea cardurilor sunt denominate în yuani, la care companiile de plăţi străine nu au acces încă”, precizează Dumitrescu.

Marja netă de profit (raportul dintre profitul net şi cifra de afaceri) înregistrată de Visa este de 43%.

 

La Bank of America, împreună cu Buffet

 

Cea mai ieftină este acţiunea unui colos bancar american, Bank Of America (BAC.N http://uk.reuters.com/business/quotes/overview?symbol=BAC.N), pe care a pariat unul dintre cei mai mari investitori din lume, Warren Buffet. Pariula fost consistent, cumpărând 5% din acţiuni.

Acţiunile Bank of America Corp au o volatilitate mare a preţului, ceea ce poate stârni interesul celor cu apetit de risc foarte ridicat.
Lupta Bank of America „cu rezultatele negative care au marcat anii 2009, 2010 şi primele 9 luni din 2011 pare să se fi încheiat, lucru reflectat şi de rezultatul net pe acţiune de 0,70 dolari, estimat de analiştii Reuters pentru 2012”, consideră Magda Sirghe, de laTradeville.


Intel are câştiguri bune

 

La puţin peste 28 de dolari bucata, şi acţiunea companiei care produce procesoarele celor mai multre calculatoare din lume, Intel (INTC.OQ), „pare“ ieftină. Compania are o marjă netă a profitului de 24%. „Prin prisma randamentului dividendului, a ratelor de rentabilitate şi a rentabilităţii aşteptate (legate de risc, n.r.). Intel este în linii mari superioară competitorilor săi – Texas Instruments Inc. (TXN), Broadcom Corp. (BRCM) şi Altera Corp. (ALTR)”, afirmă analistul Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville. Intel este cel mai mare jucător de pe piaţa microprocesoarelor.

 

Apple, pe val

 

Performanţele financiare ale Apple (AAPL.OQ ) au scumpit acţiunile sale până dincolo pragul de de 580 de dolari bucata. Compania este prima companie a cărei valoare de piaţă a trecut de 1.000 de miliarde de dolari.

Creşterea cu 73% a vânzărilor şi de peste 100% a profiturilor (faţă de T4/2010) şi cele 3 milioane de iPad3 vândute în primele trei zile de la lansarea au propulsat Apple în poziţia de cea mai valoroasă companie din lume.


 

Te-ar mai putea interesa și
Beijingul atenuează reglementările cu privire la investițiile străine în companiile chinezești listate la bursă
Beijingul atenuează reglementările cu privire la investițiile străine în companiile chinezești listate la bursă
China a dat publicităţii reglementări revizuite pentru investitorii străini în companiile sale listate, extinzând criteriile de eligibilitate şi atenuând cerinţele financiare, în......
Chimcomplex se retrage din licitația pentru concesionarea termoficării din Iași, după ce municipalitatea a ratat primirea unei finanțări nerambursabile de 117 milioane de lei
Chimcomplex se retrage din licitația pentru concesionarea termoficării din Iași, după ce municipalitatea a ratat primirea ...
Compania Chimcomplex S.A. Borzesti (CRC), controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, a anunțat astăzi investitorii de ...
Intesa Sanpaolo Group anticipează că va realiza în acest an un profit net de peste 8,5 miliarde de euro și fixează ca țintă 9 miliarde pentru anul viitor.
Intesa Sanpaolo Group anticipează că va realiza în acest an un profit net de peste 8,5 miliarde de euro și fixează ca ...
Directorul general al Intesa Sanpaolo Group, Carlo Messina, a anunțat astăzi că rezultatele primelor nouă luni ale anului ...
Ministrul de Finanțe Christian Lindner cere o reorientare fundamentală a economiei Germaniei
Ministrul de Finanțe Christian Lindner cere o reorientare fundamentală a economiei Germaniei
Pe fondul sporirii disputelor în interiorul coaliţiei de guvernare din Germania, ministrul de Finanţe, Christian Lindner, ...