Venezuela, după moartea lui Hugo Chavez

Decesul lui Hugo Chavez în urma unui cancer, pe 5 martie, a provocat o undă de şoc până dincolo de frontierele Venezuelei şi a deschis calea unor alegeri prezidenţiale care se rezumă la un duel între protejatul său Nicolas Maduro şi tânărul lider al opoziţiei Henrique Capriles, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 13 apr. 2013, 11:15
Venezuela, după moartea lui Hugo Chavez

– 5 martie: vicepreşedintele Nicolas Maduro, stând să izbucnească în lacrimi, anunţă moartea „comandantului-preşedinte Hugo Chavez Frias după ce a luptat cu încăpăţânare împotriva unei boli timp de aproape doi ani”. Autorităţile decretează şapte zile de doliu.

– 6 martie: sute de mii de venezueleni încep să defileze către Academia Militară din Caracas, pentru a aduce un omagiu la catafalcul pe care este depus corpul preşedintelui defunct, expus până la 15 martie.

– 8 martie: funeralii naţionale în prezenţa a numeroşi şefi de stat. Nicolas Maduro depune, ulterior, jurământul ca preşedinte interimar, o ceremonie boicotată de către opoziţie, care denunţă o „fraudă constituţională”. Maduro cere, în urma unei reuniuni a Consiliului Electoral Naţional (CNE), convocarea „imediată” a unor noi alegeri prezidenţiale.

– 9 martie: CNE stabileşte desfăşurarea alegerilor prezidenţiale pe 14 aprilie. Principala coaliţie a opoziţiei îi cere lui Henrique Capriles, învins de către Hugo Chavez în scrutinul prezidenţial din octombrie 2012, să candideze din partea sa.

– 10 martie: Henrique Capriles confirmă candidatura.

– 11 martie: Nicolas Maduro îşi depune candidatura în faţa unei mulţimi de câteva zeci de mii de persoane, la Caracas.

– 12 martie: ministrul Petrolului Rafael Ramirez anunţă că Venezuela va continua să livreze petrol către Statele Unite, în pofida expulzării a doi diplomaţi de către Washington, ca răspuns la o măsură similară adoptată săptămâna precedentă de către Caracas.

– 13 martie: membri ai familiei lui Hugo Chavez îl acuză pe Henrique Capriles că nu respectă memoria defunctului prin faptul că îşi exprimă îndoiala cu privire la data morţii acestuia. Nicolas Maduro anunţă că va fi „foarte dificil’ să se îmbălsămeze corpul lui Chavez, aşa cum a anunţat după moartea acestuia, deoarece procedurile ar fi fost necesar să fie efectuate mult mai devreme”, imediat după decesul acestuia.

– 15 martie: corpul lui Chavez părăseşte capela în care a fost expus începând de la 6 martie, purtat de o a doua procesiune, către o cazarmă transformată în muzeu, în aşteptarea unei decizii cu privire la o destinaţie finală.

– 16 martie: Guvernul confirmă că trupul lui Chavez nu va fi îmbălsămat.

– 17 martie: Nicolas Maduro declară, pentru postul naţional de televiziune, că oficiali americani plănuiau să pună să fie asasinat liderul opoziţiei venezuelene, cu scopul creării „haosului”, şi îl îndeamnă pe preşedintele american Barack Obama să blocheze acest presupus complot.

– 18 martie: Henrique Capriles anunţă că, în cazul unei victorii în alegerile prezidenţiale, nu va mai trimite „nici măcar o picătură de petrol” Guvernului cubanez, acuzându-l pe adversarul său Nicolas Maduro că este „candidatul Havanei”.

– 20 martie: Venezuela anunţă că a suspendat „canalul de comunicare” creat la sfârşitul lui 2012 cu Statele Unite, în urma unei serii de tensiuni diplomatice între cele două ţări.

– 22 martie: Nicolas Maduro anunţă că, în cazul în care va fi ales, va crea o comisie ştiinţifică însărcinată să stabilească dacă acest cancer din cauza căruia a murit Chavez i-a fost inoculat de către „inamici ai ţării”.

– 2 aprilie: începe campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de la 14 aprilie.

– 4 aprilie: Vicente Diaz, unul dintre cei cinci membri CNE, afirmă că se teme de un caracter „profund antidemocratic” al alegerilor prezidenţiale, din cauza inegalităţii expunerii mediatice a candidaţilor.

– 7 aprilie: Nicolas Maduro acuză doi foşti ambasadori americani că pun la cale un complot ce vizează asasinarea sa înainte de alegeri.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...