Criza din Venezuela: Maduro anunţă majorarea salariului minim cu 95%, înainte de alegeri, la trei dolari pe lună. Lumea se bate pe mâncare
Salariul minim lunar, în care intră cupoane pentru alimente, va ajunge la 2,6 milioane de bolivari, echivalentul a circa 37 de dolari la cursul oficial şi a 3 dolari pe piaţa neagră.
Potrivit lui Maduro, creşterea salariului minim îi va ajuta pe cetăţeni să facă faţă inflaţiei, ajunsă de patru cifre şi pe care el a atribuit-o unui ‘complot condus de la Miami, din Columbia şi de oligarhia care a creat un sistem pentru a fura de la popor’.
‘Acesta este un război economic în care vom învinge’, a promis Maduro.
Candidatul opoziţiei, Henri Falcon, a declarat că majorarea salarială nu va face decât să alimenteze inflaţia, care a ajuns la aproape 9.000% pe 12 luni până la finalul lui martie, conform Adunării Naţionale, dominată de opoziţie.
Scăderea preţului petrolului – principala sursă de export a Venezuelei – şi inflaţia galopantă au contribuit la o criză economică masivă, care i-a determinat pe sute de mii de locuitori să emigreze în ţări vecine.
Cea mai mare parte a opoziţiei va boicota alegerile prezidenţiale, criticate de Uniunea Europeană şi de SUA ca nedemocratice.
Numeroase persoane şi-au părăsit ţara, fugind în special în alte state din America Latină pentru a scăpa de puternica criză politică, economică şi socială din Venezuela, unde, conform FMI, inflaţia ar urma să ajungă în acest an la 13.000%.
Potrivit lui Tomas Paez, sociolog expert în migraţie, între 400.000 şi 500.000 de locuitori şi-au părăsit ţara în ultimii doi ani. În total, de la venirea la putere a lui Hugo Chavez în 1999, 2,2 milioane de venezueleni au plecat în exil.
Fluxul spre Chile este în permanentă creştere, de la 8.001 venezueleni în 2014 la 84.586 în 2017, conform Ministerului de Interne chilian.
Conform institutului de sondare a opiniei publice Datanalisis, 34,7% din cei aproape 30 de milioane de locuitori din Venezuela intenţionează să emigreze.