Venitul mediu în Germania a crescut cu doar 29 de euro în 2020

Venitul mediu în Germania a crescut foarte puţin în 2020, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate marţi de Oficiul Federal pentru Muncă (BA), transmite DPA.
AGERPRES - mar, 20 iul. 2021, 14:43
Venitul mediu în Germania a crescut cu doar 29 de euro în 2020

În 2020, venitul mediu a scăzut în industrie şi în sectorul ospitalităţii, în timp ce Kurzarbeit (program de lucru redus) a dus la câştiguri mai reduse şi a încetinit creşterea veniturilor, apreciază Oficiul Federal pentru Muncă.

Salariul mediu al angajaţilor cu normă întreagă care plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale a fost anul trecut de 3.427 euro (4.043 dolari), cu 26 euro mai mult decât în 2019.

Fără efectele pandemiei, salariul mediu ar fi crescut cu 69 euro, susţine Oficiul Federal pentru Muncă, care precizează că în Germania de Est oamenii încă câştigă mai puţin decât în vestul ţării, chiar dacă diferenţele se atenuează.

Conform Institutului de cercetare economică Ifo, numărul angajaţilor incluşi în Kurzarbeit din Germania a scăzut în iunie la 1,5 milioane, cel mai redus nivel din februarie 2020, după ce autorităţile au atenuat restricţiile.

Cifra de 1,5 milioane reprezintă 4,5% din numărul total al angajaţilor, faţă de un nivel de 6,8% în mai, a informat Ifo, precizând că estimarea se bazează pe un sondaj realizat în rândul oamenilor de afaceri şi pe datele de la Oficiul Federal pentru Muncă (BA). În aprilie 2020, în perioada de vârf a crizei provocată de pandemie, numărul persoanelor incluse în Kurzarbeit a urcat la aproape şase milioane.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a anunţat luna trecută că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut în iunie cu 38.000, până la cifra ajustată de 2,691 milioane.

În iunie, rata şomajului, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,9%, similar cu nivelul din mai.

Datele peste aşteptări de pe piaţa forţei de muncă sporesc şansele unei redresări a economiei bazate pe consum în lunile de vară, gospodăriile fiind pregătite să înceapă cheltuirea banilor puşi deoparte în perioada restricţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...